De gemeente verwacht tonnen tekort te komen vanaf 2026. (Foto: Pixabay)

Zoeterwoude blijft ondanks financiële onzekerheid positief: 'Er komt een oplossing'

Net als in de meeste gemeenten in onze regio verwacht ook Zoeterwoude vanaf 2026 een flink gat in de begroting te krijgen. De herverdeling van het gemeentefonds leidt ertoe dat, met name kleinere gemeenten, veel minder geld van het rijk krijgen. Toch blijft wethouder Paul Olthof positief. Hij is ervan overtuigd dat de overheid tijdig met een voorziening komt.

“Er komt een oplossing, daar heb ik alle vertrouwen in”, zegt hij op de dag dat de algemene beschouwingen en meerjarenbegroting, ook wel ‘De staat van Zoeterwoude’ genoemd, aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.


Robbert Beursse in gesprek met wethouder Paul Olthof over De staat van Zoeterwoude

Meepraten
Zoeterwoude groeit flink. Nog dit jaar verwacht Olthof de tienduizendste inwoner te verwelkomen. “Als gemeente zetten we actief in op een blijvende groei. We moeten huizen blijven bouwen en ook het ambtenarenapparaat moet worden versterkt zodat we in de regio kunnen blijven meepraten, in plaats van dat er óver ons wordt gepraat”, zegt hij.

Tiny Houses
De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren in de gemeente kunnen blijven wonen. “Dit kun je met permanente bebouwing aan de randen van de kern oplossen, maar er wordt ook gezocht naar locaties voor tijdelijke woningen”, belooft Olthof. De gemeente heeft zelf nog weinig bouwgrond maar denkt na over private oplossing.” Tiny Houses, bijvoorbeeld op het erf van een boer behoren tot de mogelijkheden, maar dan moet ook de provincie meewerken.

Het groei van het ambtenarenapparaat is groter dan op grond van de bevolkingstoename te verwachten zou zijn. Verschillende raadsfracties stellen hier kritische vragen over. Olthof: “Dit heeft te maken met de decentralisatie. De gemeente heeft veel meer verantwoordelijkheden gekregen. Hiernaast zijn er ook grote uitdagingen op gebieden als stikstof, bodemdaling en de opvang van statushouders.”

Politiek Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×