(Foto: Chris de Waard)

Partij voor de Dieren en GroenLinks willen minder snackbars en shoarmazaken

De Partij voor de Dieren en GroenLinks in Leiden willen de hoeveelheid fastfoodzaken in de stad aan banden leggen. De partijen willen een rem op nieuwe, ongezonde snackbars, shoarmazaken en cafetaria’s. Volgens het college is zo’n verbod lastig te regelen.

Volgens PvdD-raadslid Lianne Raat is ongezond eten nu te makkelijk en op teveel plekken bereikbaar. “Onze omgeving verleidt ons onbewust tot het eten van ongezond eten”, zo vindt ze.  “We zouden daarom graag zien dat het aantal fastfoodketens via het bestemmingsplan wordt ingeperkt.” Daarvoor moet er dan wel een aparte categorie voor fastfood worden gemaakt in bestemmingsplannen. Dat is nu nog niet het geval. “Er is dus nog geen mogelijkheid om het aanbod van ongezond voedsel te weren met alleen het argument dat dit slecht is voor de volksgezondheid”, aldus de gemeente.

Averechts
Het college in Leiden staat nog niet te springen om zo’n categorie. “In principe zou het mogelijk zijn”, antwoordt wethouder Fleur Spijker. “Maar er kan geen onderscheid worden gemaakt tussen gezonde en ongezonde fastfoodproducten”, waarschuwt ze. “Het kan dus zijn dat een initiatief voor het vestigen van gezonde fastfood geweigerd moet worden, omdat dit binnen de categorie ‘fastfood’ valt. Het is dus de vraag of dit initiatief het gewenste effect heeft”, zegt Spijker, “of dat het juist averechts werkt.”

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×