(Foto: Chris de Waard).

Aanleg busbaan Leiden-Katwijk kan van start zonder uitkoop van bedrijven

De aanleg van een vrijliggende busbaan tussen Leiden en Katwijk kan van start zonder uitkoop van bedrijven voor stikstofruimte. Dat laat de provincie Zuid-Holland weten. “We hebben genoeg stikstofruimte beschikbaar dankzij de beschikbare stikstofruimte uit de bouw van Valkenhorst, de inzet van elektrisch bouwmaterieel en uitstootvrije bussen.”

Om ervoor te zorgen dat inwoners van Leiden en Katwijk vanaf medio 2025 sneller en comfortabeler met het openbaar vervoer kunnen reizen, komt er een (deels) vrijliggende busbaan. De provincie Zuid-Holland wil begin 2024 starten met de aanleg.

Tijdens de aanleg van de busbaan Leiden-Katwijk zit de ontwikkeling van de nieuwe wijk Valkenhorst nog in de opstartfase van de bouwwerkzaamheden. Het project beschikt in die fase over ongebruikte stikstofruimte. Volgens de provincie wijzen berekeningen uit dat de uitstoot van de werkzaamheden voor de aanleg van de busbaan binnen deze vrije stikstofruimte past. De provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk, het Rijksvastgoedbedrijf en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hebben daarom nu een overeenkomst gesloten om de busbaan Leiden-Katwijk aan te leggen.

Om de uitstoot tijdens de aanlegfase van de busbaan verder omlaag te brengen, hebben de provincie en aannemer Boskalis afgesproken extra te investeren in zero-emissie-aanleg. Dat betekent onder andere het grootschalig gebruik van elektrisch bouwmaterieel in plaats van dieselmaterieel. Ook door de logistiek zo optimaal mogelijk te regelen kan volgens de partijen een reductie van stikstofdepositie in de aanlegfase van meer dan zestig procent worden bereikt.

Planning
Op dit moment liggen de plannen voor de busbaan ter inzage. Tot en met 2 augustus kan iedereen online of in het gemeentehuis van Katwijk het Provinciaal Inpassingsplan en de bijbehorende Milieueffectrapportage inzien en eventuele zienswijzen indienen. De start van de bouw van de busbaan staat gepland voor het voorjaar van 2024. De busbaan is halverwege 2025 gereed.

Om ervoor te zorgen dat de toekomstige bewoners van de nieuwe woonwijk Valkenhorst (Katwijk) vanaf medio 2025 snel en comfortabel met het openbaar vervoer kunnen reizen, werken de provincie Zuid-Holland en gemeente Katwijk samen aan de doorontwikkeling van de R-net-corridor. De deels vrijliggende busbaan langs Valkenhorst en door de Duinvallei is een van die maatregelen.

Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×