De in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra. (Foto: ANP, via Omroep West)

Celstraf geëist tegen Leiderdorpse stalker van advocaat Marianne Vaatstra

De 61-jarige Leiderdorpse publicist Willem Dankbaar heeft zes maanden celstraf tegen zich horen eisen voor het zwartmaken en jarenlang stalken van advocaat Jan Vlug uit Deventer. Dankbaar noemde hem onder andere ‘een van de corruptste advocaten van Nederland’, omdat hij in de moordzaak van Marianne Vaatstra geheuld zou hebben met het Openbaar Ministerie.

Dankbaar verkondigt al jaren dat de Friese boerenzoon Jasper S., die tot achttien jaar cel is veroordeeld voor de moord in 1999, op de destijds 16-jarige Marianne Vaatstra, niet de werkelijke dader is. Jan Vlug stond S. bij als advocaat toen uit een grootschalig DNA-onderzoek bleek dat hij Marianne heeft gedood. Dankbaar verwijt advocaat Vlug dat hij ervoor heeft gezorgd dat S. werd veroordeeld terwijl hij zou hebben geweten dat de man in werkelijkheid onschuldig was.

Volgens Dankbaar werd Marianne in een caravan door een asielzoeker vermoord. Het Openbaar Ministerie zou ervoor gezorgd hebben dat deze dader het land kon ontvluchten.  Donderdag verkondigde Dankbaar bij de Haagse rechtbank dat Vlug onderdeel uitmaakte van het door hem geschetste complot. “Ik wist meteen dat de zaak in de doofpot zou belanden toen Vlug de zaak Vaatstra ging doen.”

Lastig gevallen
Volgens advocaat Vlug wordt hij al achttien jaar lastig gevallen door Willem Dankbaar. Dat begon toen Vlug de klusjesman in de Deventer moordzaak bijstond. Die werd door opiniepeiler Maurice de Hond beschuldigd van de moord op weduwe Wittenberg. Het Openbaar Ministerie verwijt Dankbaar nu dat hij Vlug regelmatig lastigviel met mailtjes en twitterberichten over de zaak van Marianne Vaatstra. Ook nog nadat de advocaat hem had gesommeerd daarmee te stoppen. Tijdens de zitting donderdag verklaarde Dankbaar dat hij wel degelijk gestopt was met het benaderen van de advocaat.

Volgens de officier van justitie heeft Dankbaar zich ook schuldig heeft gemaakt aan smaad door Jan Vlug af te schilderen als een corrupte advocaat. Ook zou hij Vlug zwartgemaakt hebben met de bewering dat deze samenwerkt met het Openbaar Ministerie om de Jasper S. voor zijn vrijlating te laten verdwijnen, om daarmee te voorkomen dat de ‘echte waarheid’ over de dood van Marianne aan het licht zou komen.

Slachtofferverklaring
Dankbaar vindt dat hij de vrijheid heeft om dat soort beweringen te doen. Zijn advocaat voegde er donderdag aan toe dat advocaat Jan Vlug maar tegen een stootje moet kunnen. “Vlug heeft er zelf voor gekozen om zich als bekende Nederlander te profileren. Hij is verschillende malen in talkshows verschenen.” Vlug was donderdag niet op de zitting aanwezig. Wel had hij een brief aan de rechtbank gestuurd met zijn slachtofferverklaring. “Elke zin in die verklaring is een leugen”, meende Willem Dankbaar.

Complotdenker
De publicist uit Leiderdorp wordt door velen gezien als een complotdenker, maar presenteerde zichzelf donderdag bij de Haagse rechtbank als een ‘autodidactische onderzoeksjournalist’. Hij vindt zichzelf veel beter dan de journalisten van de ‘mainstream media’. Met zijn eigen theorie over de moord op Marianne Vaatstra heeft hij zichzelf vaker in de problemen gebracht. Hij werd eerder al eens tot twee maanden cel veroordeeld vanwege zijn ‘lichtzinnige’ uitlatingen over de zaak Vaatstra en mocht de moeder van Marianne Vaatstra van de rechter niet langer lastigvallen. Hij is ook al tonnen kwijt aan boetes die hem zijn opgelegd.

Schadevergoedingen
Willem Dankbaar kondigde donderdag aan dat hij zelf voor miljoenen aan schadevergoedingen van anderen gaat eisen. “Niet een miljoen, maar tien miljoen. Als ik ooit gelijk krijg, breekt de pleuris uit. Het wordt het grootste schandaal sinds de Tweede Oorlog.” Het dna-onderzoek waarmee Jasper S. tien jaar geleden werd ontmaskerd als de moordenaar van Marianne Vaatstra is volgens hem vervalst.

Uitspraak in de zaak over het stalken en zwartmaken van Jan Vlug is over twee weken.

112 Sleutelstad Leiderdorp


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×