De Geveltuin Express van Jeroen Maters. (Foto: PR)

De Geveltuin Express van Jeroen Maters moet geveltuintjes een handje helpen

Een mobiel tuincentrum moet geveltuintjes in de stad stimuleren en zo de stad uiteindelijk vergroenen. Het is een idee van Jeroen Maters, de bedenker van het Singelpark. “Nu nog iemand die de fiets wil exploiteren.”

Maters kwam op het idee tijdens lunchwandelingen, toen hij in kaart wilde brengen waar de meeste en de mooiste gevel- en stoeptuinen te vinden zijn in de Leidse binnenstad. “De opbrengst viel me eerlijk gezegd behoorlijk tegen. Als je ziet hoe fraai en gezellig straten ogen bij inwoners die wél bezig zijn met groen langs gevels, in boomspiegels en op kades. Zoals de gebieden rond de Minnebroersgracht, de Gortestraat en de 5e Binnenvestgracht. Dan is het best verwonderlijk dat goed voorbeeld hier niet direct goed doet volgen. Grote delen van de binnenstad zijn helaas nog steeds een en al steen.”

Hij vroeg zich af hoe dat kan. “Is het omdat men niet weet hoe je een geveltuintje aanlegt? Welke planten je bijvoorbeeld moet kiezen? Of dat de benodigde spullen in een tuincentrum of een gemeentelijk afhaalpunt te ver weg zijn of te onhandig op de fiets? Is men bang voor regelmatig onderhoud en de tijd die dat kost? Of dat katten en honden gaan kakken in je tuintje? Zijn aanleg en onderhoud te duur?”

Zo kwam Maters op het idee om een mobiel tuincentrum te maken. Hij noemt het de Geveltuin Express. “Je fietst met je mobiele tuincentrum door de binnenstad. Met alle benodigde spullen, waarmee mensen direct aan de slag kunnen. Een tentharing om de eerste tegel de stoep uit te trekken, potgrond, handschep, gieter. En met planten, met voor elke gevel wat wils, of ‘ie nu op het noorden, oosten, zuiden of westen ligt. En met voor elke smaak wat wils. Van evergreens tot vlinderlokkers, van kruiden tot klimmers. Waar nodig help je een handje met aanleg of onderhoud.”

Een paar jaar terug maakte hij voor een evenement een proefmodel van de Geveltuin Express. De fiets was meteen populair, vertelt hij: “We hadden de leenbakfiets nog niet uit onze kantoorfietsenstalling gereden om buiten een foto te maken, of van alle kanten kwamen buurtgenoten aan lopen. Als we hadden gewild, was de kar binnen no-time uitverkocht. Onverwacht leuk: iedereen ging meteen met elkaar in gesprek rond de kar. Dat begon met: ‘Oh, da’s een mooierd’. Of: ‘Die heb ik ook in mijn tuin’. Of: ‘Hoe hoog klimt ie dan?’. Maar daarna ging het ook over andere onderwerpen. Sommige mensen bleken al jaren een straat bij elkaar vandaan te wonen, zonder elkaar te kennen.”

Door tijdgebrek heeft Maters de Geveltuin Express nooit daadwerkelijk op de markt kunnen brengen. Maar nu denkt hij erover om hem toch te laten rijden. “Ik zoek nog een enthousiast iemand die het leuk vindt om ‘m te exploiteren. We zijn bezig met een project voor de gemeente waarbij we, samen met enkele Leidse kennisinstellingen, kijken hoe we de biodiversiteit in steden kunnen versterken. Stel dat je alle inwoners daar in mee krijgt, wat voor impact zou dat hebben! Ik ben benieuwd of zo’n ‘De geveltuin komt naar je toe deze zomer’-manier zou kunnen helpen. Uit de marketing weten we dat het begrip ‘gemak dient de mens’ de basis is onder veel succesvolle marktintroducties. Stel dat je dat inzicht koppelt aan onze kennis van biodiversiteit in stedelijke ecosystemen. Het zou zo maar eens een succes kunnen worden.”

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×