(Foto': Chris de Waard)

Graaiende penningmeester moet ruim 80.000 euro terugbetalen

De rechter heeft oud-penningmeester R.B. (49) van winkeliersvereniging Stevensbloem in Leiden tot een taakstraf veroordeeld voor het verduisteren van 82.000 euro. De man zei via zijn advocaat niets strafbaars te hebben gedaan. Het was alleen ‘onhandig’ dat het geld van de vereniging via zijn rekening liep.

De fraude kwam in de zomer van 2019 aan het licht toen facturen van organisaties die evenementen organiseerden niet werden voldaan. Het ging bijvoorbeeld om feestelijke openingen, flyeren in de buurt en de intocht van Sinterklaas. Winkeliers betaalden een bijdrage aan de vereniging om deze promotie-acties mogelijk te maken.

Er bleek zo’n 90.000 euro op privérekeningen van penningmeester R.B te staan. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij tussen 2016 en 2019 geld van de vereniging gebruikt om de huur van zijn winkel en leveranciers te betalen. Het ging in die tijd slecht met zijn zaak, die later failliet is gegaan. Verder zou hij een factuur en een jaarrekening hebben vervalst.

Rommelig
De verdachte was niet in de rechtszaal aanwezig om tekst en uitleg te geven. Hij heeft sinds enige maanden een baan als manager en hij was verhinderd, zei zijn advocaat. In eerdere verklaringen stelde de R.B. dat hij zich niet alles kon herinneren en dat de boekhouding rommelig was. Maar hij zou volgens afspraken met het bestuur hebben gehandeld. Zo schoot hij ook wel eens dingen voor of betaalde contant. “Hij deed alles in het belang van de vereniging. Er is geen bewijs voor dat hij geld in eigen zak heeft gestoken”, zei de advocaat.

Straf
De officier van justitie was niet gevoelig voor de argumenten van B’s advocaat. Ze acht de verduistering en valsheid in geschrifte bewezen en vond het extra vervelend dat de verdachte niet was verschenen en contact vermijdt. Haar eis was de hoogste werkstraf, van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en terugbetaling van de verdwenen 82.000 euro.

De politierechter gaf nog mee dat hij de man tot acht maanden cel had veroordeeld, als de zaak eerder op zitting was geweest. Door de onwenselijke vertraging in de vervolging kwam de rechter nu uit op een werkstraf van 180 uur, twee maanden voorwaardelijke celstraf en de terugvordering van het geld.

112 Sleutelstad Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×