Textiel Race leiden de singel
De leerlingen van Basisschool de Singel samen met wethouder Yvonne van Delft. (Foto: Robbert Beurse)

Leidse basisscholen gaan de strijd aan met textielafval

Tien Leidse basisscholen zijn vandaag gestart met de Textiel Race. Bij Basisschool de Singel gaf wethouder Yvonne van Delft het startsein. Met de Textiel Race gaan leerlingen de strijd aan met textielafval.

De scholen nemen het in de Textiel Race tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel in te zamelen. Het opgehaalde textiel wordt hergebruikt en gerecycled. Tijdens de race kunnen buurtbewoners hun oude en kapotte textiel aanmelden op de website van de Textiel Race. Kinderen en leraren kunnen ook hun eigen oude kleding inleveren.


Floortje Hoogkamer in gesprek met Amy van Vliet – van der Wal van Race against Waste over de Textiel Race.

De tien deelnemende scholen in Leiden krijgen deze week een gastles, maar de race zelf vindt plaats van 4 tot en met 28 september. Tijdens de gastlessen worden verschillende termen zoals Fast Fashion en kinderarbeid besproken. Op deze manier krijgen de leerlingen een beeld van de problemen binnen de kledingindustrie en waarom ze meedoen aan de race. De leerlingen leren tijdens de race alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel.

De scholen verdienen punten met het inzamelen, maar ook met activiteiten zoals een ruilmarkt of het hergebruiken van ingezameld textiel. De klas die het meeste punten inzamelt, wint een schoolreis naar NEMO Science Museum in Amsterdam.

De race is georganiseerd door gemeente Leiden en Sympany, een van de grootste textielverzamelaars van Nederland.


Floortje Hoogkamer in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over de Textiel Race.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×