Vanuit de boot kijken bezoekers naar voorstellingen op de oever. (Archieffoto: PR)

Theater op de Leidse oevers tijdens het vallen van de avond

De schemering, de korte tijd tussen licht en donker, de overgang van dag naar nacht. Een periode die heel geschikt is voor bijzondere voorstellingen op bijzondere locaties. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 september vindt de dertiende editie plaats van theaterfestival Schemerstad. Tijdens het vallen van de avond vaart het publiek door de Leidse singels en grachten waar op de oevers en de walkanten theatervoorstellingen plaatsvinden.

Erik Siebel, programmeur van Schemerstad 2023, zegt in het Sleutelstadprogramma Cultuur071 dat het uniek is dat alle acts speciaal voor dit evenement zijn geproduceerd. Siebel: “Het is bij Schemerstad altijd maatwerk, nooit een voorstelling die al eens ergens anders is opgevoerd. We verbinden geen thema aan de diverse acts, maar proberen ze wel zo op elkaar af te stemmen dat er een sfeer ontstaat die bij de avond past.”

Valdez
Een van de voorstellingen die te zien zal zijn is het theaterstuk ‘De geheime ontmoeting van Magdalena Moons en legeroverste Francisco de Valdez”, geregisseerd door Bart Vieveen en gespeeld door Theaterbron. Vieveen: “Wat wij vrijdag- en zaterdagavond laten zien, is een scene uit een veel langere voorstelling, die wij volgend jaar gaan opvoeren in het kader van de viering van het 450-jarig Leids Ontzet. Het is een eigentijdse bewerking van een door Lucretia van Merken, de beroemde Leidse toneelschrijfster uit de achttiende eeuw, geschreven toneelstuk over het beleg en ontzet van Leiden.”

Door het ijs gezakt
Een andere voorstelling is van Theatergroep Domino. Jaap Metzlar, al 25 jaar de drijvende kracht achter Domino, heeft het theaterstuk gebaseerd op de symboliek van het kunstwerk van Koen Hauser, dat sinds vorig jaar te bewonderen is voor de Hartebrugkerk. Metzlar: “We proberen met het stuk duiding te geven aan het begrip ontmoeting, aan het vinden van elkaar. Ontmoetingen met anderen die je niet kent. We doen dat bijvoorbeeld met een scene waarbij iemand gered wordt door een keten te vormen van mensen die elkaar vasthouden, zoals je iemand redt die door het ijs is gezakt. Mensen die elkaar niet kennen en toch op dat moment samenwerken door elkaars hand vast te houden.”

Vijf acts
Verder vindt de dansperformance ‘Rise’ van Dance Company The Kitchen plaats, is er een installatie van beeld en geluid over generatieverschillen door Anika van de Wijngaard en Jos Agasi en kan genoten worden van een akoestisch concert van de Haagse formatie Kingfisher Sky.

Voor meer informatie en tickets: www.schemerstad.nl.

De organisatie van Schemerstad te gast bij Cultuur071 (deel 1)

De organisatie van Schemerstad te gast bij Cultuur071 (deel 2)

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×