Voetgangers moeten noodgedwongen over het fietspad lopen. (Foto: Pim van Delft)

Voorlopig geen voetpad tussen Zijloordkade en Vlasbaan Leiderdorp

Er komt voorlopig geen voetpad tussen de Zijloordkade en de Vlasbaan in Leiderdorp. Het gemeentebestuur heeft aangegeven dat de uitvoering te veel geld kost en verwijst naar andere urgente verkeersprojecten in het dorp die nog op de plank liggen.

Er ontbreekt een stuk stoep tussen de woonwijk aan de Zijloordkade en de Baanderij. Voetgangers lopen noodgedwongen op het fietspad om het bedrijventerrein te kunnen bereiken. Dit levert geregeld gevaarlijke verkeerssituaties op. Meerdere bewoners van het Zijlkwartier hebben al melding gemaakt van deze onveilige situatie. “Door de paaltjes moet je recht het smalle fietspad op en af terwijl er van beide kanten fietsverkeer aankomt”, luidt een van de meldingen.

D66-raadslid Mieke van Ulden stelde eerder dit jaar vragen aan het college over dit probleem. “Het gaat duidelijk om een kwetsbare groep mensen die zich minder goed kunnen bewegen in het dorp, bijvoorbeeld mindervaliden en ouders met kinderwagens”, aldus Van Ulden.

De gemeente Leiderdorp heeft aangegeven dat er voorlopig geen onderzoek gedaan wordt naar de benodigde aanpassingen en naar de kosten voor het realiseren van een voetpad. Wel erkent wethouder Romeijn de onveilige situatie: “Het college erkent wel dat het geen veilige situatie is, maar op de meeste verkeersdossiers is het afgelopen jaar het nodige gebeurd en er ligt nog het nodige op de stapel.”

Van Ulden wil dat de gemeente prioriteit geeft aan deze locatie en verwijst daarbij naar het dodelijke ongeluk op de Rietschans in maart dit jaar. “Ik begrijp uw antwoorden, alleen is het toch niet helemaal toereikend, ook gezien de lessen die we geleerd hebben van het ongeluk op de Rietschans.”

Richtlijnen
Het fietspad aan de Zijldijk voldoet niet meer aan de huidige verkeersrichtlijnen van de landelijke verkeersinstantie CROW, net als meerdere fietspaden in Leiderdorp. De gemeente geeft aan dat het in de praktijk niet haalbaar is om alle wijzigingen, op basis van deze richtlijnen, per direct uit te voeren. Anders worden de werkzaamheden te kostbaar. Wethouder Romeijn: ”Wij zien de behoefte, maar op dit moment zien wij geen mogelijkheden om dit nu te doen.”

Het gemeentebestuur laat de verkeerssituatie daarom voorlopig onveranderd. Hoewel het fysiek mogelijk is om een voetpad aan te leggen, wil de gemeente wachten met verder onderzoek totdat er grootschalig onderhoud of vervanging noodzakelijk is. Daarnaast moet er dan ook een deel van de grond afgegraven worden, wat een nadelig effect kan hebben voor de boomwortels.

Het olifantenpaadje aan het einde van de Zijloordkade. (Foto Pim van Delft)

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×