Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium onthullen de eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale. (Video: Brigit Disseldorp & Jelle Broekstra)

Eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale van Nederland onthuld in Leiden

KPN en onderzoekers van Naturalis hebben de eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale in Nederland onthuld. Dit deden zij samen met leerlingen van het Stedelijk Gymnasium locatie Socrates. De centrale staat tegenover de school op de Nieuwe Marnixstraat.

Het initiatief kwam vanuit KPN, Daan Helming heeft Naturalis benaderd om te vragen of er een richtlijn bestaat voor natuurinclusief bouwen. Met deze vraag is een samenwerking ontstaan tussen KPN en Naturalis. Bioloog Fleur van Duin is een onderzoek gestart om te kijken wat er allemaal toegepast kan worden aan het gebouw, en hoe er gebouwd kan worden terwijl er rekening wordt gehouden met de omgeving.

Resultaat
Het eindproduct toont hoe je een bouwwerk natuurinclusief kunt maken door het gebruik van groene bouwmaterialen. Die elementen zijn onder meer een kruidendak, een groene gevel met klimplanten, een onverharde omgeving met diverse planten, aanpassing aan de ecologische omgeving, nestgelegenheid voor dieren en het gebruik van lokale bodem. Deze aanpassingen zijn geschikt voor kleine bouwwerken zoals glasvezel- en elektriciteitshuisjes, tuinschuren en vergelijkbare gebouwen.

Hittestress
De glasvezelcentrale is ontworpen om beter in de omgeving op te gaan en er aantrekkelijker uit te zien dan standaard constructies. Dit biedt voordelen zoals het verminderen van hittestress, verbeterde wateropvang en afvoer, en het creëren van een optimale leefomgeving voor dieren en planten.

Het project wordt gezien als het startpunt voor het bevorderen van biodiversiteit, de bedoeling is ook om anderen te inspireren om natuurinclusiever te bouwen, ook bij kleine bouwwerken.

 

 

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×