Een kijkje binnenin één van de Watergeuzen (Video: Brigit Disseldorp & Marcel de Groot)

Een kijkje in de controlekamer van een windmolen tijdens Open Energiedag

De Watergeuzen, de twee windmolens langs de A4 ten hoogte van Zoeterwoude-Dorp, zetten afgelopen zaterdag hun deuren open tijdens de Open Energiedag. Na een wandeling door de polders werden belanghebbenden ontvangen door de molenaar die al hun vragen beantwoordde.

Eenmaal bij de windmolens aangekomen kregen de bezoekers eerst te maken met een kleine teleurstelling. “Iedereen wil omhoog en kijken hoe dat daarboven eruit ziet”, vertelt molenaar Alfons Ramb. “Dat zou ik zelf ook wel eens willen doen.” Om naar boven te gaan in een windmolen heb je bepaalde certificaten nodig. Mocht er namelijk iets fout gaan waardoor de ingang binnenin de windmolen geblokkeerd wordt, moet men via de buitenkant naar beneden kunnen. “Ik heb dat diploma nog niet”, vertelt de molenaar lachend. In plaats daarvan konden de bezoekers wel een kijkje nemen in de controlekamer van de windmolen. Ramb vertelde daar welke snelheden een windmolen kan bereiken totdat deze zichzelf uitschakelt en welke sensoren er allemaal in de windmolen zitten zodat deze netjes draait.

De Watergeuzen zijn in bezit van zo’n zeshonderd windmolenaars in samenwerking met de coöperatie Rijnland Energie. 620 mensen in de omgeving hebben samen geld ingelegd. Daarmee heeft de coöperatie de windturbines kunnen kopen en zijn de Watergeuzen de eerste windmolens in Holland Rijnland die volledig in handen van omwonenden zijn. Zo hebben de omwonende zeggenschap over de windmolens en blijft de winst in de omgeving.

Advertentie

Duurzaamheid Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×