Christiane Luttikhuizen met de zilveren medaille die ze in Bern behaalde bij het WK sportklimmen. (Foto: Gerry van Bakel)

Zilveren medaille met een gouden randje bij WK sportklimmen

Christiane Luttikhuizen had stiekem een ander kleurtje in gedachten dan de zilveren plak die ze nu in haar hand houdt. Op het WK sportklimmen in Bern haalden alle finalisten dezelfde eindscore. Het resultaat in de kwalificatieronde gaf de doorslag. “Ik ben toch heel trots”, zegt de paraklimster.

Bij de tak van indoorklimmen die Luttikhuizen beoefend gaat het niet om tijd, maar hoe hoog je komt. In die bewuste finale bereikten ze allemaal greep 42. “Helaas had de Braziliaanse Marina Dias het bij de kwalificatie net iets beter gedaan dan ik.” Luttikhuizen eiste wel het zilver op. “Dat was helemaal uniek want de nummer drie was in de kwalificatieronde even hoog gekomen als ik. Toen moest bij uitzondering wel de klimtijd de doorslag geven. En ik was iets sneller.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Christiane Luttikhuizen over haar zilveren medaille bij WK sportklimmen in Bern.

Wie vier jaar geleden had voorspeld dat Luttikhuizen zou meestrijden om de medailles op een wereldkampioenschap, zou een beetje uitgelachen zijn door de 27-jarige klimster. Luttikhuizen begon op haar 21e met klimmen, merkte dat het niet helemaal lekker ging en ontdekte toen dat ze cerebrale parese heeft. Een in haar geval lichte hersenbeschadiging. “Ik heb geluk. In het dagelijks leven heb ik er nauwelijks last van.”

Linkerkant
Klimmen is voor Luttikhuizen een ideale sport. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik best blij ben met mijn beperking. Ik kan gewoon lopen en dankzij het paraklimmen topsport bedrijven.” Het is elk jaar wel even spannend hoe Luttikhuizen door de classificatie heen komt. “De doktoren kunnen wel duidelijk zien dat ik een beperking heb. Ik kan mijn enkel niet zo ver buigen en mijn hele linkerkant is minder ontwikkeld. Maar ik val wel in de laagste categorie.”

Maar ook als het ooit ophoudt, kijkt Luttikhuizen met plezier terug. “Ik heb heel veel geleerd, veel leuke mensen leren kennen en ik ben veel zelfverzekerder geworden. Ik zit gewoon goed in mijn vel.”

Olympisch
Klimmen wordt wellicht in 2028 toegelaten als olympisch sport bij de Spelen in Los Angeles. “Dat horen we over een paar maanden, daar zou ik graag aan meedoen.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×