Wethouder Ashley North (financiën) heeft de programmabegroting aangeboden aan plaatsvervangend voorzitter Antje Jordan van de gemeenteraad. (Foto: Gemeente Leiden)

Leiden bezuinigt en verhoogt lasten

De Leidse gemeenteraad behandelt vanaf dinsdag 24 oktober de programmabegroting 2024-2027 die het college van burgemeester en wethouders heeft opgesteld. De sluitende meerjarenbegroting gaat over een bedrag van 626 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven.

“De financiële situatie van Leiden dwingt de gemeente tot het maken van moeilijke keuzes”, zegt wethouder Ashley North van financiën. “De financiën van Nederlandse gemeenten staan door de toegenomen inflatie, rentestijgingen en minder geld vanuit het Rijk onder druk. Dat geldt ook voor Leiden. Niet alles is zonder meer mogelijk.” Het college heeft de begroting bijgesteld voor de hoge inflatie en gestegen rente. Bij de keuzes speelt met name dat projecten worden uitgesteld. Er wordt door Leiden niet alleen bezuinigd. Ook de lasten voor de inwoners gaan omhoog. North: “De lokale belastingen zijn aangepast voor loon- en prijsontwikkeling.”

Naast zaken als de oorlog in Oekraïne, de prijsstijgingen en de hogere energiekosten is er met de val van het kabinet een nieuwe onzekere factor bijgekomen. “Vanuit de gemeente brengen we deze ontwikkelingen in kaart en houden hier rekening mee in onze financiën. Alleen zo kunnen we de stad vooruit helpen op een verstandige, behoedzame manier.”

Zaken waar Leiden op blijft inzetten zijn de bouw van duurzame, betaalbare woningen en het aanpassen van de stad aan de gevolgen van klimaatverandering. “Gezien de grote woningnood blijven we investeren in woningbouw, ook nu bouwen duurder wordt”, zegt North. Projecten als de ‘Duurzame Wijkvernieuwingen’ worden doorgezet omdat dat verduurzamen op de lange termijn zowel in kosten als het klimaat doorwerkt. “We investeren in bestaanszekerheid, kansengelijkheid en de gezondheid van onze inwoners. Alleen zo houden we Leiden een leefbare en financieel gezonde stad.”

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×