Liselotte van den Berg komt voor de allerlaatste keer over de finish in haar Zoeterwoude. (Foto: Groene Hardloop)

Hardloopster Liselotte van den Berg neemt in stijl afscheid van wedstrijdsport

Het was een hard gelag voor de Zoeterwoudse atlete Liselotte van den Berg toen ze te horen kreeg dat ze een punt moest zetten achter haar hardloopcarrière. “De schade in mijn knie was te groot en het kan alleen maar erger worden. Eigenlijk werd de keus voor mij gemaakt”, zegt Van den Berg kort na haar laatste wedstrijd.

In haar eigen dorp Zoeterwoude liep ze haar laatste wedstrijd tijdens de Groene Hard- en Wandelloop. “Ik wilde het heel erg graag en het was me niet verboden. Ik ben ook heel blij dat ik hem heb gewonnen, want dat was echt mijn wens.” Van den Berg wilde graag nog een keer knallen. “Waar kan dat beter dan hier in Zoeterwoude.”

Sport071-verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Liselotte van den Berg over haar hardloopcarrière.

Van den Berg was jarenlang korfbalspeelster, maar stapte nadat ze twee kinderen had gekregen over op hardlopen. Omdat die sport makkelijker te combineren was met werk en gezinsleven. “Ik kon op elk moment mijn schoenen aantrekken en gaan trainen.” Al snel bleek Van den Berg behoorlijk rap te zijn. “Toen ben ik steeds meer gaan trainen en lid geworden van een atletiekvereniging.”

Weg
Haar range gaat van de 4×400 meter en 800 meter op de baan naar tien kilometer en marathon op de weg. “Ik vind de tien kilometer op de weg het leukste. De combinatie van echte snelheid en langere afstand. Op de weg is meer variatie, dat spreekt me meer aan. Het voordeel van de baan is dat je steeds je kinderen ziet staan die je aanmoedigen.”

Haar beste jaar was wellicht 2018. “Dat was een jaar wat heel erg lukte, ik liep de marathon van Rotterdam onder de drie uur. Ik was die keer de eerste Nederlandse vrouw in 2 uur en 53 minuten. Later won ik ook de kustmarathon in Zeeland, waar ik ooit mijn eerste marathon liep. En dan krijg je een eigen stoeptegel in Zoutelande. Daar was ik ook heel erg blij mee.” Dat alles leverde haar in Zoeterwoude ook de prijs Sportvrouw van het Jaar op. “Ik was al eens eerder genomineerd, maar die prijs echt winnen was erg leuk.”

Kampioen
Daarna is het lastig de stijgende lijn door te trekken. In 2019 raakt Van den Berg geblesseerd en net als ze weer opkrabbelt, breekt de coronapandemie uit. “Toen lag weer alles stil.” Ze wisselt ook van trainer en dan gaat het toch weer de goede kant uit met de Nederlandse titel bij de marathon van Amsterdam in 2022. “Ik wilde heel graag onder de 2 uur 50 lopen, dat is niet gelukt, maar ik werd wel kampioen.” In 2022 neemt ze al het besluit geen marathons meer te gaan lopen. “Het kostte me zoveel tijd om daarvan te herstellen en al dat trainen was vaak ook wel eenzaam. Dat wilde ik niet meer.”

Knie
In Schoorl in februari van dit jaar heb ik nog een snelle tijd gelopen op de tien kilometer, onder de 35 minuten en dat was al heel lang mijn doel.” Kort daarop begint haar knie op te spelen. Onderzoek wijst uiteindelijk uit dat het goed mis is. “Ze kunnen er niks aan doen. Geen operatie of zo. Als ik door zou gaan met die knie te belasten, zou ik al snel een nieuwe knie nodig hebben. Nu ben ik lekker aan het fietsen en dat is ook leuk.”

Wat Van den Berg het meest gaat missen is de saamhorigheid met haar teamgenoten. “Samen competitie doen, de sfeer is altijd goed, we moedigen elkaar aan. Dat ga ik wel missen.”

  • Foto: Groene Hardloop
    Foto: Groene Hardloop
  • Foto: Groene Hardloop
    Foto: Groene Hardloop
  • Foto: Groene Hardloop
    Foto: Groene Hardloop
  • Foto: Joris Jonker
    Foto: Joris Jonker
  • Foto: Joris Jonker
    Foto: Joris Jonker

 

 

Sport Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×