(Archieffoto: Omroep west)

Mart Hoogkamer lag maand lang alleen maar op bed: 'Ging echt de depressieve kant op'

“Ik kon een maand lang alleen maar in mijn nest liggen”, vertelt Mart Hoogkamer over zijn burn-out. In mei kreeg hij te kampen met mentale problemen waardoor hij al zijn concerten, tv-optredens en andere werkzaamheden moest afzeggen en noodgedwongen rust moest noemen. Een paar maanden later laat hij weten dat hij weer rustig opkrabbelt en het een stuk beter met hem gaat. “Ik ben ook weer in gesprek over een concert.”

Een jaar geleden kreeg Hoogkamer al last van klachten. “Ik deed zeven of acht optredens in het weekend en durfde eigenlijk ook geen ‘nee’ meer te zeggen. Dat trok ik eigenlijk niet meer”, begint de zanger. “Het plezier raakte op, ik wilde eigenlijk niet meer het podium op en ik vond het echt een drama. Ja, dan loop je heel snel met je neus tegen de deur aan”, vertelt hij vrijdag in het radioprogramma Menno in de Middag van Omroep West.

Dat zorgde ervoor dat de Leidse zanger vier maanden thuis kwam te zitten met een burn-out. “Daarvan heb ik een maand lang alleen maar in mijn nest gelegen. Ik deed echt helemaal niets”, legt hij uit. “Je moet je dus voorstellen dat mijn vriendin een maand lang iedere avond eten naar boven moest komen brengen”, gaat de zanger verder. “Ik heb geen tv aan gehad, social media niet geopend, ik ging echt de depressieve kant op.”

‘Moeilijkste keuze van mijn leven’
Om daar weer bovenop te komen, heeft de Leidenaar het heel rustig aangedaan. “Ik heb eigenlijk vooral heel veel gepraat met mensen die mij altijd willen helpen”, vertelt Hoogkamer. “En ik ben veel gaan wandelen en naar het strand gegaan”, voegt hij snel toe.

Doordat de 25-jarige zanger noodgedwongen rust moest houden, werden al zijn optredens gecanceld. Ook door zijn deelname aan het tv-programma Beste Zangers ging een streep. “Dat was misschien wel de moeilijkste keuze in mijn leven. Er is voor zangers namelijk geen groter programma dan dat”, legt hij uit. “Ik heb het ook terug zitten kijken en dan baal ik wel heel erg. Maar ik had echt geen puf en kracht om mee te doen.”

Zenuwachtig
Vijf maanden nadat Hoogkamer mentaal in elkaar zakte, voelt hij zich een stuk beter. “Het gaat gelukkig echt weer goed”, verzucht hij. “De les die ik hier vooral uithaal, is: luister naar jezelf en de mensen om je heen.”

Ook heeft hij zijn eerste optredens er alweer opzitten. “Mijn eerste optreden was op de Woerdense VakantieWeek. Ik was daar zo zenuwachtig voor dat ik onderweg een paar keer bij een benzinepomp ben gestopt, omdat ik naar de wc moest”, vertelt Hoogkamer lachend. “Maar eenmaal op het podium kreeg ik zoveel liefde van het publiek. Dan valt er echt een last van je af en krijg je weer zin om op te treden”, zegt de zanger vrolijk.

Helemaal verliefd
Naast dat de Leidenaar weer aan het optreden is, bracht hij vorige week samen met Tino Martin ook het nummer ‘Hartslag Van De Stad’ uit. “We zijn al een tijdje goede vrienden en hadden het al een keer gehad over een duet samen maken. Maar daar kwam het nooit van, omdat hij druk was of ik druk was.”

“Maar een half jaar geleden hebben we toch een dagje samen gezeten om te schrijven. Eigenlijk hadden we drie dagen gepland om meerdere liedjes te schrijven. Maar ‘Hartslag Van De Stad’ was het eerste liedje dat we hadden geschreven en toen waren we al helemaal verliefd”, zegt hij enthousiast. “We hebben daarna ook geen ander liedje meer gemaakt, maar misschien komt dat ook omdat we een beetje lui waren”, grinnikt Hoogkamer.

Geheimzinnig
Staan er nog andere dingen op de planning van de zanger? “Misschien ben ik in gesprek over een concert, maar meer kan ik nog niet zeggen”, vertelt hij geheimzinnig. Een deelname aan het volgende seizoen van Beste Zangers? “Er zijn gesprekken geweest. Maar ik heb nu nog zoiets van: laat het eerst maar even goed gaan met mij.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×