Iefke van Belkum (links) bij de opening van het nieuwe zwembad. (Foto: Chris de Waard)

Professionalisering waterpolo: 'We worden niet ineens een voetbalvereniging'

De KNZB en NOC-NSF willen de waterpolocompetitie professionaliseren. En dan kan de grootste waterpolovereniging van Nederland, het Leidse ZVL-1886, niet vanaf de kant blijven toekijken. Dus duikt de club het diepe in en stelt een technisch directeur aan: clubicoon Iefke van Belkum, die in 2008 goud won op de Olympische Spelen.

De kersverse technisch directeur waterpolo van ZVL-1886 Van Belkum hanteert het begrip professionaliseren met nuance. “Waterpolo is een amateursport in Nederland en daar komt niet zomaar geld voor vrij. We worden niet in een keer een voetbalvereniging. Maar we kijken wel naar de structuur. En sponsors kunnen zich bij ons melden.” Van Belkum is de eerste technisch directeur waterpolo bij ZVL. “Ik geloof zelfs van heel Nederland. Ik ga bij de vereniging de technische lijn uitzetten voor de topsport en de breedtesport.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Iefke van Belkum over haar nieuwe functie als technisch directeur.

De eerste tijd gaat Van Belkum de vereniging doorlichten. “Wat doen we nu, wat gaat goed en waar willen we naar toe als vereniging. En wat willen onze leden.” ZVL heeft veel goede jeugdteams en dat wil Van Belkum graag doorzetten. “Ondersteuning voor trainers en coaches. Wat is er nu, waar hebben mensen nog behoefte aan en hoe zorgen we ervoor dat de trainingen goed op elkaar afgestemd zijn. Om een goed doorstromingsplan te maken en dan moet je nadenken over wat je wilt bereiken met welke leeftijdsgroep.”

ZVL-1886 staat bekend als een goede kweekvijver en dat betekent ook dat er geregeld spelers vertrekken naar andere clubs in Nederland. “En ook naar het buitenland waar ze wel betaald worden.” De vraag is of ZVL niet ook graag spelers uit het buitenland zou willen binnenhalen? “Ik vind het niet slecht als mensen naar het buitenland gaan”, zegt Van Belkum. “Ik ben daar ook wel trots op. En wat betreft mensen hier naar toe halen, dat zou misschien kunnen. Maar dat moet dan ook voor ons iets opleveren en dan denk ik aan begeleiding, trainers en coaches.”

Super Saturday
Zaterdag 14 oktober is het Super Saturday in het nieuwe zwembad bij de Voorschoterweg. Om 13.30 uur openen de vrouwen het bal met een wedstrijd tegen PSV, om 15.00 uur is er een presentatie van het nieuwe Top Waterpolo Leiden bestuur en om 17.25 uur duiken de mannen het water in voor hun wedstrijd tegen GZC Donk. De vrouwen hebben in het nieuwe seizoen één wedstrijd gespeeld en gewonnen, de mannen drie, waarvan ze er twee wonnen. Een keer werd gelijk gespeeld.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×