(Foto: Chris de Waard)

Directeur Leiden Bio Science Park: 'Terugtrekken Oegstgeest echt niet verstandig'

Dat de gemeente Oegstgeest van plan is om niet meer mee te betalen aan het Leiden Bio Science Park (LBSP) is onverstandig. Dat zegt de kersverse directeur Esther Peters van de kenniscampus die deels op Oegstgeester grondgebied ligt. “Als je als Oegstgeest zelfstandig wilt blijven, is het in ieder geval van belang dat je hele sterke samenwerkingsverbanden hebt. Sommige ontwikkelingen gaan over gemeentegrenzen heen en dit is er zo een.”

Dat de gemeentelijke bezuinigingsdrift ook het Oegstgeester deel van het LBSP zou raken, had Peters niet meteen zien aankomen. “We wisten natuurlijk wel dat Oegstgeest financiële problemen had, maar dit is echt niet verstandig en Oegstgeest leverde al de kleinste bijdrage.” Het Bio Science Park is volgens de directeur de groeimotor van de economie in de regio. “Elke euro die je er instopt, komt twee keer terug”, zegt Peters die de gemeenteraad er deze week van probeerde te overtuigen de voorgenomen bezuiniging van wethouder Kees Oudendijk (financiën) te schrappen.

Volgens Oudendijk is het LBSP volwassen genoeg om zonder geldelijke bijdragen van Oegstgeest te kunnen. Het college neemt voor lief dat de invloed van de gemeente op de parkontwikkeling minder wordt. “Maar dat is niet het enige”, zegt Peters. Ze wijst op een aantal andere zaken die in haar ogen heel belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van de kenniscampus. “Het park is 125 hectare, 25 hectare ligt op het grondgebied van Oegstgeest. Dan moet je als gemeente gewoon aan tafel zitten.”

Directeur Esther Peters van het Leiden Bio Science Park roept de gemeenteraad van Oegstgeest op het voorstel van het college om te stoppen met meebetalen aan het LBSP te schrappen.

Afstemmen
De onderlinge afstemming tussen ondernemers, onderwijs, onderzoek en de betrokken gemeenten is volgens Peters van levensbelang. “Je moet als goede partners samen optrekken. Zorgen dat partijen goed samenwerken. De verdere ontwikkeling van het Bio Science Park gaat niet vanzelf. Dat doe je met elkaar. Oegstgeest is echt een heel belangrijke partij.” Peters: “De wethouder kan wel zeggen dat alleen de invloed zal afnemen, maar het leidt ook ontegenzeggelijk tot heel veel extra discussies. Want waar moet je anders zaken afstemmen als de gemeente niet meer aan tafel zit? Wat ga je waar doen, hoe blijft de omgeving goed bereikbaar?”

Vertraging
De parkdirecteur vreest voor vertraging bij de verdere ontwikkeling van het LBSP. “We zijn echt nog lang niet klaar in het Oegstgeester deel. Daar vindt nog een enorme ontwikkeling plaats. Dat vraagt gewoon om afstemming. Het is van belang om aan tafel te zitten. Het is nota bene hun grondgebied.”

Bouwleges en ozb
Ook qua bezuiniging snapt Peters maar weinig van de terugtrekkende beweging van de gemeente Oegstgeest. “Echt heel veel gemeenten zijn jaloers op Oegstgeest. We behoren tot de top tien kenniscampussen. We hebben de afgelopen tien jaar geen economische krimp gehad, dat is elders wel anders.” Het LBSP levert Oegstgeest ook in financiële zin veel op. “Alleen al aan inkomsten van de onroerendezaakbelasting gaat het om negen ton per jaar”, weet Peters. “En doordat er nog steeds veel gebouwd wordt, stromen er ook hoge bedragen aan bouwleges de gemeentelijke schatkist in. Voor één pand ging het al om 365.000 euro”, geeft Peters als voorbeeld.

Oegstgeest Politiek Science Begroting Oegstgeest 2024


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×