Uitreiking Rijnland Architectuur Prijs 2023. (Foto: Eelkje Colmjon)

De Meelfabriek en Watertoren Bollenstreek winnaars Rijnland Architectuur Prijs 2023

De Meelfabriek heeft de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023 gewonnen. De publieksprijs ging naar de Watertoren Bollenstreek in Hillegom. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking in Biopartner 5 in het Bio Science Park.

De Noordwijkse architect Bart Akkerhuis nam de juryprijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ton Venhoeven. “Het is een unicum om een project in ontwikkeling de Rijnlandse Architectuur Prijs te gunnen”, aldus Venhoeven, “maar deze tijd vraagt om architectuurprojecten die in bezieling, integraliteit, vakmanschap, lef en innovatie inspiratie én sturing bieden aan de grote veranderopgaven waar we voor staan. De Meelfabriek biedt dat en is bovendien herkenbaar en vandaag al bloedstollend mooi.” De Rijnlandse Architectuur Prijs werd toegekend aan de volledige ontwikkeling van De Meelfabriek, inclusief ontwerp en uitvoering, inclusief alles wat eerder gerealiseerd werd, inclusief alles wat nog in aanbouw is. De prijs gaat daarmee ook naar het team van de betrokken architecten en adviseurs, opdrachtgevers en bouwers.

De publieksprijs
De publieksprijs viel in Hillegom: de meeste stemmen gingen naar Watertoren Bollenstreek van architect Lars Bouwman. Deze monumentale watertoren heeft een nieuwe bestemming gekregen en blijft op die manier een aantrekkelijk oriëntatiepunt voor de Bollenstreek. De manier waarop architect en opdrachtgever op praktische wijze en met veel bevlogenheid de sustainable development goals toepassen, bestempelt de jury als voorbeeldig.

RAP Leiden
De Rijnlandse Architectuur Prijs RAP071 wordt georganiseerd door RAP Leiden en is ingesteld om spraakmakende architectuur in de regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieksprijs en juryprijs. De vakjury van editie 2023 bestond uit Ton Venhoeven (architect en stedenbouwkundige VenhoevenCS), Annemarie Jol (directeur ontwikkeling AM gebiedsontwikkeling), Dirk van Peijpe (stedenbouwkundige De Urbanisten), Renske van der Stoep (architect Roffaa), Jan Nauta (architect Studio Nauta) met Esther Geradts als secretaris. Voor editie 2023 namen acht gemeenten deel: Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Katwijk, Teylingen, Voorschoten en Wassenaar.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×