Raadhuis de Paauw in Wassenaar. (Foto: Chris de Waard)

Schuldenvrij Wassenaar investeert flink en zonder lastenverhogingen

“Wassenaar heeft een structureel sluitende begroting, geen schulden, geld op de bank en voldoende spaargeld om het zwembad of andere maatschappelijke voorzieningen te vervangen als ze zijn afgeschreven.” De Wassenaarse wethouder van financiën Laurens van Doeveren presenteerde maandagavond niet zonder trots de eerste begroting van het college dat in maart van dit jaar aantrad.

Van Doeveren: “We gaan als nieuw college flink investeren in het dorp. En dat doen we zonder lastenverhogingen. Dus geen stijging van de OZB zoals het vorige college wilde. Dat was dus helemaal niet nodig. We kunnen alles dekken uit de inkomsten.” Overigens laat het college ook de toeristenbelasting ongemoeid.

In de begroting geeft het college de financiële onderbouwing voor de plannen uit het in maart gepresenteerde coalitieakkoord ‘Samen voor Wassenaar’. “De begroting is in evenwicht. Dat betekent dat elke euro aan lopende uitgaven aan bijvoorbeeld sport, jeugdwerk, cultuur of verkeersveiligheid ook is gedekt met structurele inkomsten via het gemeentefonds of de belastingen”, aldus Van Doeveren. Via afschrijvingen wordt gespaard voor toekomstige investeringen. Jaarlijks legt de gemeente daar miljoenen voor opzij.

Wethouder Laurens van Doeveren (VVD, financiën) geeft een toelichting op de gemeentebegroting en de investeringen die Wassenaar de komende jaren wil doen.

Gemeentewerf
Concrete plannen die de komende jaren tot uitvoeringen moeten komen zijn de bouw van woningen voor verschillende doelgroepen. Een van die locaties is die van de gemeentewerf. “Die gaan we uitplaatsen naar de rand van de gemeente. De werf ligt nu op dure grond, middenin het dorp. Dat is een prachtige locatie waar we heel wat woningen kunnen realiseren”, zegt Van Doeveren. “Maar eerst wordt de bodem daar gesaneerd, want die is vervuild.” Waar de werf precies heen verhuist is nog niet bekend. ” Maar we hebben wel enkele locaties op het oog.”

Centrum
Een ander project waarin de gemeente de komende jaren flink wil investeren, is het centrumplan. “Ik verwacht binnen twee maanden met een voorstel te komen. Dan gaan we na zeven jaar praten eindelijk aan de slag met maatregelen om het centrum op te knappen en gezelliger te maken.” Van Doeveren belooft daarbij het opknappen van de openbare ruimte en het toevoegen van veel extra bomen. “Een prettig verblijfsklimaat waar bezoekers graag blijven komen en dat perspectief biedt aan de ondernemers.” Om leegstand tegen te gaan wil de gemeente inzetten op concentratie van de winkelpanden.

Tekorten
Vanaf 2026 kijkt ook de gemeente Wassenaar door rijksbezuinigingen aan tegen grote tekorten. “Net als alle gemeenten in Nederland”, stelt Van Doeveren. “En de oplossing zal van het Rijk moeten komen. We hebben er ook heel bewust voor gekozen om vanaf 2026 geen sluitende begroting te presenteren en de tekorten te laten zien. Als er geen oplossing komt vanuit het Rijk dan zullen we echt heel ingrijpende maatregelen moeten nemen”, zo voorspelt de wethouder.

Politiek Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×