Sacha Bem debuteert met historische roman

83-jarige Leidenaar debuteert met historische roman

Zijn interesse voor de Vrede van Utrecht bracht gepensioneerd filosoof en universitair docent Sacha Bem (83) ertoe om een boek te schrijven over een turbulente tijd in de 18e eeuw. De vuistdikke roman die Bem afgelopen zaterdag presenteerde in boekhandel de Kler, beleeft inmiddels de tweede druk. Bij Cultuur071 vertelt de Leidse auteur over zijn boek ‘Een Passant‘.

In het boek kijken we door de ogen van een monnik die carrière maakt als secretaris van de minister die namens Frankrijk de onderhandeling over de Vrede van Utrecht voerde. We lezen niet alleen over de historische gebeurtenissen en het politieke gekonkel, maar krijgen ook een indruk van het dagelijkse leven in die tijd. We lezen hoe de jonge monnik twijfelt over het geloof en hoe dezelfde man aan het eind van zijn leven terug kijkt. Heeft hij genoeg van zijn leven gemaakt? Of bleef hij te veel als een passant aan de zijlijn staan?

Bem vertelt: “Ik vind dit tijdvak enorm spannend. Er gebeurde veel op het Europese politieke toneel. Mijn hoofdpersoon neemt alle intriges waar, maar is ook gewoon een man van vlees en bloed. Ja, natuurlijk had hij relaties met vrouwen. Het celibaat was voor die meeste mannen helemaal niet vol te houden, dat lees je in diverse historische bronnen.” Hij vervolgt: “Van sommige periodes uit de geschiedenis weten we heel veel, maar deze tijd is naar mijn idee onterecht onderbelicht gebleven. Met mijn roman heb ik daar verandering in aan willen brengen.”

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×