Vattenfall nam voor de Duurzaamheidsindex ook het aantal zonnepanelen onder de loep. (Foto: Louis Smit)

Leiden scoort slecht op duurzaamheid, Wassenaar relatief goed

Leiden is een van de minst duurzame gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die bij alle gemeenten keek naar de bestrate tuinoppervlakte, het aantal zonnepanelen en het aantal aanvragen van duurzaamheidssubsidies. Zuid-Holland is volgens de index de minst duurzame provincie in Nederland, maar binnen deze provincie presteert Wassenaar wel weer bovengemiddeld.

Vattenfall baseerde zich voor de Duurzaamheidsindex op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en adviesbureau Cobra Groeninzicht. Provincies en gemeenten werden beoordeeld ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt. Zuid-Holland behaalt een gemiddelde score van -14,1%. In geen enkele provincie was deze score lager. De duurzaamste provincie van Nederland is Drenthe met een gemiddelde score van 29,7%.

Vooral in Schiedam maken weinig inwoners duurzame keuzes. De gemeente staat niet alleen binnen de provincie, maar ook landelijk op de laatste plaats. De minst duurzame Zuid-Hollandse gemeenten na Schiedam (duurzaamheidsscore: -55,1%) zijn: Den Haag (-46,7%), Maassluis (-46%), Capelle aan den IJssel (-44,7%) en Leiden (-44,5%).

Betegelde tuinen
Geen gras, struiken of bomen, maar tegels. Meer dan de helft van de totale oppervlakte aan tuinen in Zuid-Holland is bestraat. Schiedam en Vlaardingen spannen de kroon. In die gemeenten ligt circa driekwart van het totale tuinoppervlak vol met tegels.

Uit de door Vattenfall opgestelde index blijkt verder dat inwoners van Wassenaar het vaakst voor een groene tuin kiezen. Daar is slechts een vijfde van het totale tuinoppervlak voorzien van tegels. Ook Oegstgeest is op dat punt relatief groen. Daar is 41,6% van het tuinoppervlak bestraat.

Duurzaamheid Leiden Oegstgeest Regio Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×