Het Ganzeneiland in Oegstgeest. (Foto: Pim van Delft)

Oegstgeest gaat door met woningbouwproject op Ganzeneiland

Met het opstellen van een lijst met uitgangspunten zet de gemeente Oegstgeest een volgende stap naar woningbouw langs de Haarlemmertrekvaart. Het plan is twaalf woningen te bouwen op het Ganzeneiland. De woningen moeten aan de westelijke kant van het eiland gebouwd worden. De gemeenteraad is hier donderdagavond unaniem mee akkoord gegaan.

De raad vraagt wel om verduidelijking op een aantal punten uit de nota. Hart voor Oegstgeest diende een amendement in namens de coalitiepartijen. “De drie coalitiepartijen dienen dit amendement in waarin wij de uitgangspunten hebben aangescherpt op onderdelen die wij onduidelijk vonden en te vrijblijvend”, aldus Hart voor Oegstgeest-raadslid Maarten van Tol.

“Wij werden in feite door de wethouder uitgedaagd om er een beter stuk van te maken. We hebben geluisterd naar de reacties van insprekers, de briefschrijvers en het advies van de commissie Groen en Natuur. Ook zijn wij dinsdag met een aantal commissie- en raadsleden op het terrein geweest. De helft van de aanpassingen uit het amendement, ligt op het versterken van de ecologische waarde van deze kant van het eiland”, aldus Van Tol.

Bouw
Het Ganzeneiland ligt op de plek waar de Haarlemmertrekvaart en het Oegstgeesterkanaal bij elkaar komen. De twee woningen en een woonark die nu op het westelijke deel van het eiland staan, maken plaats voor zes vrijstaande woningen en zes appartementen. De appartementen moeten de uitstraling van een boothuis krijgen, om het karakter van het Ganzeneiland te behouden.

Wethouder Bus over het toekomstige nieuwbouwproject op het Ganzeneiland.

Een paar jaar geleden kreeg de gemeente nog een aanvraag voor de bouw van vier villa’s op het stuk grond. “In 2020 lag er een nota van uitgangspunten met het idee om vier grote villa’s te bouwen, dat is niet waar Oegstgeest behoefte aan heeft. Wij zijn daarom blij dat hier een beweging wordt gemaakt naar vrije sector huizen die minder groot zijn en een aantal huizen in de betaalbare sector”, aldus D66-raadslid Arne-Jan Vos.

Twijfel
Sommige partijen hebben twijfels bij de plannen. “In de omgevingsvisie hebben we als raad uitgesproken dat we willen bouwen met behoud van ruimtelijke kwaliteit. Het principe rood-voor-rood, waarbij we alleen bouwen als dat niet ten koste gaat van groen. We zien bij concrete projecten toch dat dat steeds meer aan het schuiven is”, aldus CDA-raadslid Tobias van der Hoeven. “De traditie is bij dit type ontwikkeling, dat als je voor een Nota van Uitgangspunten stemt, je eigenlijk ook voor het bestemmingsplan stemt. Het krijgt nu het voordeel van de twijfel en we zullen bij het bestemmingsplan ten volle toetsen of we het een voldoende gedragen idee vinden.”

Brief
Omwonenden van het gebied zijn niet te spreken over de plannen en hebben een brief geschreven aan de gemeente. Zij zijn bang dat de nieuwe appartementen een ‘massale’ uitstraling zullen krijgen, anders dan de vrijstaande huizen in het oostelijke deel, vlak bij de Abtspoelweg. Verder zien zij het groene karakter en de fauna in het gebied verdwijnen. Ook verwachten de bewoners dat mogelijk enkele monumentale bomen die aan de oostkant van het eiland staan, afsterven door de woningbouw.

De gemeentelijke adviescommissie Groen en Natuur was in eerste instantie ook tegen de plannen van het college. Ze willen betrokken worden bij de ecologische aspecten van het project. De raad heeft aan de wethouder gevraagd om de commissie vanaf nu te betrekken bij het proces. ”Wij gaan dat zeker in de vervolgfase doen. Ik vond inhoudelijk het advies ook prettig en ondersteunend in de discussie”, antwoordde wethouder Bus.

Doordat de Nota van Uitgangspunten is goedgekeurd, kan de wethouder verder met het uitwerken van de plannen. Het college heeft het doel om voor het einde van het jaar het ontwerp bestemmingsplan ter inzage te leggen.

Het westelijke deel van het Ganzeneiland aan de Haarlemmertrekvaart.

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×