De nieuwe aanwinst van de Leidse Hout is te vinden achter de bijenweides. (Video: Brigit Disseldorp)

Stek van historische Tulpenboom van Herman Boerhaave geplant in Leidse Hout

Een nakomeling van de beroemde Tulpenboom van Herman Boerhaave heeft een thuis gekregen in de Leidse Hout. Deze zogenaamde ent is een gift van de Hortus botanicus Leiden ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Leidse Hout.

De opgekweekte ent is afkomstig van kwekerij Piet van Leijden uit Boskoop die beschikt over de juiste techniek om oude enten te laten herleven.

Herman Boerhaave, arts en botanicus in Leiden, kweekte rond 1716 op zijn landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest onder andere de uit Amerika afkomstige Tulpenboom (Liriodendron tulipifera), waarvan zowel de bladeren als de bloemen op tulpen lijken. De bladeren kleuren in het najaar cadmiumgeel, een kleur waar kunstenaar en schrijver Jan Wolkers (geboren in Oegstgeest) inspiratie in vond voor zijn schilderij ‘het grote gele doek’, een werk dat te zien is in De Lakenhal in Leiden.

De boom is donderdag geplant in aanwezigheid van de burgemeester van Oegstgeest Emile Jaensch, omdat de stek tegelijkertijd ook een klein cadeau is aan de gemeente Oegstgeest. Er is voor gekozen om de ent te planten op 26 oktober, de geboortedatum van Jan Wolkers.

 

Leiden Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×