Angel Daleman aan de start bij het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf. (Afbeelding: Sleutelstad)

Angel Daleman blijft strijden op alle schaatsbanen

Een week naar Canada voor een shorttracktoernooi in Montreal, daarna terug naar huis voor een kwalificatietoernooi in thuishaven Thialf voor World Cup langebaanschaatsen. En dan drie keer een persoonlijk record (pr) rijden. Alleskunner Angel Daleman draait er haar hand niet voor om.

De Leiderdorpse schaatsster Daleman treedt dit seizoen definitief toe tot de seniorencompetitie. In Montreal mag ze mee met de ‘grote vrouwen’ in het shorttracktoernooi. “Het ging niet helemaal zoals ik wilde, maar ik heb er wel heel veel van geleerd”, zegt Angel Daleman via zoom tijdens een trainingsstage in ItaliĆ«. “Shorttrack bij de senioren is echt iets heel anders. Moeilijk om uit te leggen.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Angel Daleman over shorttrack en langebaanschaatsen.

Na het eerste World Cup-weekend shorttrack in Montreal reist Daleman spoorslags af naar Heerenveen, op haar thuisbaan Thialf staat een kwalificatietoernooi voor het World Cup-seizoen in het langebaanschaatsen op het programma. Jetlag, overstap naar een andere tak van de schaatssport, het maakt Daleman allemaal niets uit. “Van die 1500 meter had ik eigenlijk niet veel verwacht”, zegt Daleman. “Ik was echt heel verbaasd over mijn tijd.” Ze reed een nieuw pr van 1:56:70.

Rake klappen
Wie Daleman over de baan ziet gaan, heeft niet altijd direct door hoe hard het gaat. Ze mist het felle tikken van 500-meterspecialisten als Femke Kok. “Ik ben meer van de lange rake klappen”, zegt Daleman, “maar ik werk wel aan mijn explosiviteit. Zeker voor de 500 meter is dat nodig. De tweede dag ging wel beter, maar dat ik bij zowel de eerste als de tweede 500 meter een pr zou rijden had ik echt niet verwacht.” Eerst verbeterde ze haar beste tijd tot 38:60 en daarna nog eens vierhonderdsten eraf.

Na al die supertijden waren de verwachtingen bij de fans van Daleman hooggespannen voor de 1000 meter. Maar in de rit tegen Helga Dost startte Daleman in de binnenbaan, maar kon Dost niet voorblijven bij de eerste wissel. “Ik dacht dat ik genoeg kon versnellen, in de tweede bocht zag ik haar niet meer. Totdat ik mijn coach hoorde roepen: Angel je moet stoppen.” De tijd van 1:17:19. was niet eens zo slecht. “Maar er had wel een veel betere tijd ingezeten.”

NK
Dat moet dan gebeuren op het Nederlands kampioenschap eind december, wederom in Thialf. “Ik heb me geplaatst voor de 500, 1000 en 1500 meter. Voorlopig ga ik ervanuit dat ik alle afstanden schaats.” Tot die tijd is Daleman vooral aan het shorttracken. Andere schaats, ander type baan en eigenlijk een heel andere tak van sport. Maar Daleman laat steeds opnieuw zien die overstap moeiteloos te kunnen maken.

Leiden Leiderdorp Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×