Rolstoelrugby is parasport waar volgens Shireen Lieuw wel wat meer aandacht voor mag komen. (Archieffoto: Sleutelstad)

Coach aangepast sporten Shireen Lieuw: 'Plezier staat voorop'

Voetbal, hockey en turnen zijn populaire sporten, toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om lid te worden van een club en mee te doen. Mensen met een (fysieke) beperking hebben baat bij wat aanpassingen om deel te kunnen nemen. Coach aangepast sporten Shireen Lieuw helpt daarbij.

Lieuw wil het liefst dat iedereen de sport kan doen die hij of zij kiest. Maar als je een beperking hebt, ben je vaak afhankelijk van anderen. “Er is veel meer begeleiding nodig en daar ontbreekt het vaak aan”, zegt Lieuw. Als coach aangepast sporten van welzijnsorganisatie Incluzio is zij het aanspreekpunt voor sporters en verenigingen. Ze is vooral op zoek naar voetbalverenigingen die hun deuren willen openen voor sporters die wat aanpassingen nodig hebben. “Veel kinderen willen voetballen, dat geldt ook voor kinderen met een beperking. Daar mag wat meer voor gebeuren.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Shireen Lieuw, coach aangepast sporten bij Incluzio, over sporten voor iedereen.

Ook sporten als rolstoelrugby, showdown, een mengeling tussen airhockey en tafeltennis voor mensen met een visuele beperking, zijn nog tamelijk onbekend. “Er zijn heel veel toffe sporten, maar mensen weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is. Vaak durven mensen niet goed zelf naar een club toe te stappen. Het ontbreekt dan aan zelfvertrouwen. En het ontbreekt ook vaak aan begeleiding. Bij kinderen zijn dat vaak de ouders en die hebben er niet altijd tijd voor.”

Datzelfde ziet Lieuw ook aan de kant van de sportverenigingen. “Het is niet zo dat ze niet willen, maar er zijn niet altijd genoeg vrijwilligers. We hebben daarvoor wel de clubkadercoach. Als een club aangepast sporten wil aanbieden dan werken we samen aan oplossingen.”

Op zoek
Lieuw biedt daarnaast ondersteuning aan individuele sporters. “Vaak zijn het de ouders die mij benaderen, hun kind wil graag sporten, maar ze weten niet waar ze terechtkunnen. Bijvoorbeeld hun kind wil voetballen, dan vertellen ze mij wat de beperkingen zijn en dan ga ik op zoek naar een vereniging. De eerste twee keer ga ik ook altijd mee naar de club, dat hebben ze wel nodig dat er iemand meegaat. Die de weg plaveit en aan wie ze meteen vragen kunnen stellen.”

Het vinden van de juiste sport en vervolgens de juiste club, kan wel eens een wat langere zoektocht zijn. “Soms is er gewoon geen klik. Vindt iemand die sport toch niet zo leuk. Ik werk ook samen met de buurtsportcoaches en als er niets voorhanden is, kijken we of we zelf een alternatief op kunnen zetten. Plezier in sporten en bewegen staat altijd voorop. Dat willen we allemaal.”

Contact
Wil je meer weten over aangepast sporten, neem dan contact op met Shireen Lieuw via de website van SportStad Leiden. Je kunt haar ook direct mailen of bellen. S.Lieuw@rijnlandbeweegt.nl of 06-38079021.

 

 

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×