De serie van zeven schilderijen vormt het pallet van de regenboog. (Foto's: Cor Klein)

Monumentale schilderijen van Hans de Bruijn nu in Lakenhal

‘De hardnekkigheid van de hoop’ is de titel van een serie schilderijen van de hand van de Leidse schilder Hans de Bruijn, die tot 7 januari te zien is in Museum De Lakenhal. Tijdens het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt De Bruijn dat de serie bestaat uit zeven schilderijen van dramatisch geschilderde rotspartijen met daarop personen die naar een onzichtbare verte turen.

De personen op de schilderijen zijn de schilder zelf, soms samen met zijn vrouw, met zijn broer of met zijn jongere zelf. De personen kijken vooruit naar hoop of troost, maar blikken gelijktijdig terug op een al dan niet gelukkig verleden. De Bruijn ontleende zijn inspiratie aan het werk van Caspar David Friedrich, een Duitse schilder uit de negentiende eeuw.

Brandstichting
De titel van de expositie roept meer dan ooit een gevoel op dat refereert aan het huidige tijdsgewricht, waarbij in toenemende mate crises zich lijken op te stapelen en velen de toekomst somber inzien. Toch kunnen we niet zonder de gedachte dat er oplossingen komen, dat het anders wordt, beter. De Bruijn: “Ik heb deze serie in 2017 geschilderd, maar die gedachte van hoop leefde bij mij eigenlijk al veel langer. Toen ik mijn schildersopleiding volgde, leefde op de academie het idee dat de schilderkunst een achterhaalde kunstvorm zou zijn. Ik hoopte anders en bleef de schilderkunst trouw. Maar ook in 1986 bleef ik de gedachte van hoop houden, nadat mijn atelier in Amsterdam als gevolg van brandstichting in de as was gelegd en al mijn kunstwerken verloren waren. Toch weer de draad opgepakt en opnieuw begonnen.”

Regenboog
De hoop heeft De Bruijn gesymboliseerd in de kleuren aan de bovenzijde van de schilderijen. De combinatie van de schilderijen in de serie vormen het pallet van de regenboog. Dat de serie uit zeven werken bestaat is ook niet zonder toeval. Dat getal heeft een religieuze betekenis en staat in positieve zin symbool voor compleetheid en voltooiing.

Op de laatste dag van de expositie, zondag 7 januari, houdt De Bruijn om 11.00 uur een lezing over zijn geëxposeerde schilderijenserie tijdens het ‘Lakenhal College’.


Hans de Bruijn vertelt over de Hardnekkigheid van De Hoop in Cultuur071.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×