Het Leiderdorpse symfonieorkest LKO. (Foto: LKO)

Tijdreis door Nederlandse klassieke muziek met Leiderdorps Symfonieorkest

Het Leiderdorpse symfonieorkest LKO heeft voor het winterconcert ‘Terug naar Oegstgeest’ op 17 december een gevarieerd programma samengesteld. Geen Beethoven, Brahms en Tsjakovsky, maar een tijdreis door zestig jaar Nederlandse klassieke muziek. Met composities van de Nederlanders Andriessen, Röntgen, Smit en Van Gilse.

De grote symfonie op het programma is ‘de eerste’ van Jan van Gilse. De symfonie zit vol beeldende muziek die soms lijkt op de filmmuziek van de vroege Disney films. Winand van de Kamp, klarinettist in het LKO, bevestigd dat bij Cultuur071. “Die filmmuziek is geïnspireerd op de stijl waarin Jan van Gilse ook schreef.” Het orkest speelde al eerder de tweede symfonie van Van Gilse. “Het is gewoon mooie muziek”, vervolgt cellist Arjen Sein. Van de Kamp voegt toe: “Daarom is de titel van het concert ‘Terug naar Oegstgeest’. Jan van Gilse overleed in Oegstgeest in 1944 toen hij daar ondergedoken zat. Hij is begraven bij het Groene Kerkje. Wij wilden graag terug naar zijn muziek, terug naar Oegstgeest.”

Het solo concert is de grote verrassing van het programma: een Concertino voor harp en orkest van Leo Smit. Het was in 1934 al een opvallend stuk, dat première ging bij het Concertgebouworkest met de bekendste harpiste van dat moment Rosa Spier. Smit schreef het terwijl hij in Parijs woonde en contact had met alle grote Franse componisten van die tijd. Helaas overleefde ook hij de Tweede Wereldoorlog niet. “De muziek is maar op het nippertje gered”, vertelt Van de Kamp. “Toen Smit gedeporteerd werd heeft hij de handgeschreven muziek snel aan iemand in de handen gedrukt.” Het LKO speelt het Concertino met de winnares van het Rosa Spier concours 2020: Claire Schuurmans. 

Het LKO speelt verder de Oud-Nederlandsche Dansen van Julius Röntgen. Romantische dansmuziek waarbij live gedanst wordt door ‘Dance Studio Natya’ uit Den Haag. En de ‘Ricercare’ van Hendrik Andriessen, een mooi voorbeeld van de Nederlandse klassieke muziek van na de Tweede Wereldoorlog. “Die wilde ik graag spelen”, vertelt Sein. “Een stuk met mooie lange lijnen, echt symfonisch, maar met een eigen signatuur.”

Het LKO speelt ‘Terug naar Oegstgeest’ onder leiding van dirigent Joost Geevers op zondag 17 december om 15.00 uur in de Vredeskerk in Leiden.

Arjen Sein en Winand van de Kamp over ‘Terug naar Oegstgeest’ bij Cultuur071.

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×