De Raket naar Aarde. (Foto: Ehud Neuhaus)

De Raket naar Aarde maakt de dood bespreekbaar voor kinderen

We denken te krampachtig over de dood. Dat vindt Berend Broekhuijsen die een kinderboek heeft geschreven waar het thema op een verhalende manier ter sprake komt. “We willen het thema dood graag bespreekbaar maken.”

Het boek van Broekhuijsen heet De Raket naar Aarde en vertelt het verhaal van de negenjarig Rits, die zijn vader verliest en hier op een bijzondere manier mee omgaat. “Rits woont op een boerderij en keek daar altijd naar de sterren. Na zijn dood is zijn vader een ster geworden, denkt Rits”, vertelt Broekhuijsen. Om toch nog dicht bij zijn vader te zijn bouwt Rits een raket in de schuur van de boerderij. Op een gegeven moment stijgt de raket op. “Je weet niet of hij echt omhoog gaat of dat het de fantasie van Rits is”, zegt de schrijver. “Ik hoop dat het zware thematiek op een mooie manier aansnijdt.”

Berend Broekhuijsen en Gideon Roggeveen in gesprek met Janna Verwer. 

Bij het schrijven van het boek kreeg Broekhuijsen hulp van verschillende mensen, waaronder van Gideon Roggeveen, die hem hielp met gedichten die in het boek voorkomen. “Hij trok de gedichten die ik had gemaakt op van een zes naar een negen”, vindt de auteur. “Dat valt reuze mee”, aldus Roggeveen. “De gedichten waren best goed, maar ze misten metrum. Dat heb ik toegevoegd.”

Een professionele schrijver hielp bij het perfectioneren van de teksten, en ook een illustrator werd ingeschakeld om het boek af te maken. De initiatiefnemers hopen niet alleen het boek te verkopen maar willen ook graag een lessenserie geven op basisscholen over thema’s als de dood, anders zijn en zaken als dierenwelzijn.

Het boek is nu voor te bestellen op de website van het boek. De eerste bestellingen worden nog voor kerst bezorgd. In Leiden zal het boek in de Gemiva-winkel in de Meelfabriek.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×