Het terrein van de IJsclub Oegstgeest (Foto: IJsclub Oegstgeest)

IJsclub Oegstgeest treft voorbereidingen voor schaatsseizoen

De IJsclub Oegstgeest heeft afgelopen zaterdag de laatste voorbereidingen getroffen voor het nieuwe schaatsseizoen. De kranen zijn open gezet om het terrein van een laag water te voorzien, in de hoop dat het binnenkort gaat vriezen.

“We willen natuurlijk zo snel mogelijk open, het liefst natuurlijk al volgend weekend”, zegt Jan Mulder, de secretaris van de IJsclub Oegstgeest. Maar dat zit er bij de temperatuur van de komende week niet in.

Sluizen
Zaterdag werd de waterinlaat opgezet bij de ijsclub. Dat zorgt voor een laag water die bij vorst in ijs verandert. “De ijsbaan is eigenlijk een afzonderlijk poldertje, daar staat een poldergemaal dat ervoor zorgt dat het landje de rest van het jaar droog is. Nu zetten wij het gemaal uit en zetten we de poortjes en sluizen open. Hierdoor loopt het water vanuit de sloten op de baan”, zegt Mulder. Op het ondergelopen weiland ligt zo’n twintig centimeter water. Soms wordt er nog een paar centimeter extra water bij gedaan. Daarna gaan de sluizen weer dicht en mag het water gaan afkoelen.

Het afkoelen van het water is de reden dat er nu al water op de baan ligt, terwijl het nog niet vriest. “Voordat er ijs kan ontstaan, moet het water eerst volledig zijn afgekoeld. Dat klinkt logisch maar de hele twintig centimeter water moet koud genoeg zijn om bij vorst in ijs te veranderen. Dit kan even duren en hierom hebben we altijd wel vier of vijf dagen vorst nodig voordat wij ijs kunnen verwachten.”

Brug
Dit jaar is het weiland wat later onder water gezet dan eigenlijk de bedoeling was. Mulder: “Normaal ligt er het eerste weekend van december al een laag water, maar dit jaar werd het dus een weekend later. Dat komt door de bouw van een brug naast de ijsbaan. Volgens Mulder was het voor de aannemer lastig om verder te gaan met de bouw als de baan onder water zou staan. Daarom is ervoor gekozen alles een week te verzetten. In verband met de kerstvakantie wordt er nu namelijk niet aan de brug gewerkt.

Lantaarnpalen
Het laten onderlopen van het ijsbaanterrein is niet de enige voorbereiding die door de vrijwilligers van de IJsclub Oegstgeest wordt getroffen. “Vanaf september zijn we al bezig met onderhoud aan de baan. Dit jaar hebben we de laatste lantaarnpalen vervangen, de bestrating verbeterd en nu zijn we nog bezig met het clubgebouw vernieuwen”, zegt Mulder.

Nu is het alleen nog hopen op een stevige winter, waardoor de ijsbaan zijn hekken open kan slaan. “De weersvoorspellingen van de komende weken laten nog niet echt vorst zien. Het zou ideaal zijn om tussen kerst en oud en nieuw te kunnen schaatsen, maar dat hebben we niet in de hand.” Een jaar geleden kon er in de week voor kerst wel al volop worden geschaatst.

Oegstgeest Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×