In de Haarlemmerstraat en de Breestraat zijn woningen boven winkels gerealiseerd. (Foto: CML)

Retailmonitor: 'minder winkels, meer horeca en meer functiemenging'

Minder winkels, meer horeca en vaker combinaties van detailhandel en horeca. Dat zijn trends die blijken uit de nieuwe Retailmonitor van Economie071, het economisch samenwerkingsverband voor de Leidse regio. De monitor, opgesteld door adviesbureau Sweco, geeft inzicht in de dynamiek van de detailhandel in Leiden en omliggende gemeenten.

“Horeca is van toegevoegde waarde voor de detailhandel omdat het de functie van winkelgebieden verbreedt en daarmee een groter draagvlak creëert. Daarnaast zorgt de functiemenging van horeca en detailhandel voor langere verblijfstijden en extra inkomsten”, zo stelt de Retailmonitor. “Deze functiemenging kan ook binnen detailhandel zelf plaatsvinden. Dat zijn de zogenaamde ’blurring’-concepten die ook voorkomen in de regio Leiden.”

Als voorbeeld wordt een locatie in Leiden genoemd waarbij het shoppen naar kinderkleding gecombineerd kan worden met het drinken van koffie of thee. Intussen kunnen de kinderen zichzelf vermaken in de speelhoek. Op deze wijze wordt ook nog een maatschappelijke functie gediend en komen meerdere functies samen om grotere inkomsten en draagvlak te creëren, zo staat in de monitor.

“Voor Leiden laat de monitor zien dat er minder winkels zijn, maar dat de omzet stijgt”, zegt de Leidse wethouder Fleur Spijker, tevens voorzitter van Economie071. “Winkels veranderen naar veelzijdige plekken met horeca. Een belangrijke ontwikkeling blijft de online groei. Onze gezamenlijke uitdaging is dan ook om het lokaal shoppen te behouden. Hiervoor werken we nauw samen met Ondernemend Leiden, Centrummanagement en de samenwerkende wijkwinkelcentra SHOPJA!”.

Wonen boven winkels
Het project ‘Wonen boven winkels’  is in de gemeente Leiden succesvol gebleken, zo blijkt uit de Retailmonitor. Met de realisatie van woningen boven winkels wordt ingespeeld op  de grote vraag naar woningen en de behoefte aan levendigheid in winkelstraten. In Leiden zijn voornamelijk aan de Breestraat en Haarlemmerstraat woningen toegevoegd, zo meldt de Retailmonitor.

Leiden Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×