Drie voorbeelden van de ode aan de Leidse kroegen. (Afbeeldingen: Caroline Ellerbeck)

Nooit genoeg van de kroeg: Leidse cafés geëxposeerd

Illustrator en beeldmaker Caroline Ellerbeck illustreerde ruim twintig iconische Leidse cafés onder de titel Ode aan de kroeg. Deze zijn sinds kort te zien in Coffee Star, het bibliotheekcafé aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Met haar illustraties geeft Caroline een ode aan het Leidse café. “Het is de hoeksteen van de buurt, waar ontmoeting en gezelligheid altijd voorop staan. Want van de kroeg krijgen we nooit genoeg.”

Het idee om de illustraties van kroegen te maken, ontstond vanuit het gevoel dat de echte Leidse kroeg langzaam uit het straatbeeld verdwijnt, terwijl het toch de huiskamers van de straat zijn. Ellerbeck: “Rangen en standen ontbreken, de levens lopen er door elkaar. Veel kroegen zijn iconen, ze ademen geschiedenis. Het is zowat de enige plek waar je de mensen ontmoet en echte verhalen hoort. Het is de cultuur van de stad en je eigen buurt.”

De kunstenaar koos bewust voor het tekenen van exterieurs. “Een kroeg lonkt van buiten. Het zijn nostalgische bonbondoosjes, de smaakmakers van de stad.” De illustraties zijn waarheidsgetrouw maar geen letterlijke kopie van de gevel. “Sommige illustraties zijn kleurrijker dan de werkelijkheid. Ik vind mezelf goed in kleur. Ik gebruik veel geel omdat geel staat voor warmte. Geel associeer ik met een dampende kroeg.”

Ellerbeck
Caroline Ellerbeck is illustrator en beeldmaker. Ze illustreerde talloze kinderboeken bij gerenommeerde uitgeverijen als Querido, Rubinstein (Gouden Boekjes), Averbode en Zwijsen en geeft ook zelf boeken uit. Met het Sprookjesprentenboek werd ze genomineerd voor de European Design Awards. Als illustrator maakt ze ook campagnes voor veelal culturele instellingen. Ze is vaste illustrator bij Circusstad Festival en het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Ze studeerde Grafische en typografische vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Caroline groeide op in Leiden.

De expositie is te zien tot en met 2 maart 2024 bij de BplusC-locatie in de Nieuwstraat.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×