Dichterette Pink Meltzer exposeert in BplusC. (Foto: PR)

Expositie met dagboeken en gedichten van Leidse dichterette Pink Meltzer

In BplusC aan de Nieuwstraat is een expositie te zien over het werk van Pink Meltzer. Een ‘dichterette’ noemt Pink zichzelf. Behalve dagboeken en gedichten schreef ze ook levensliederen en ze droeg voor. “Ik ben dus niet alleen maar een dichter,” zegt ze in Cultuur071, “ik doe veel meer. Daarom heb ik de titel ‘dichterette’ uitgevonden.”

Pink schreef altijd al: vanaf haar 14e is ze intensief een dagboek gaan bijhouden. Om te beginnen in het prachtige notitieboek dat ze van haar moeder kreeg en dat nog van haar grootmoeder en overgrootmoeder was geweest. Die hadden er alleen hun namen in gekalligrafeerd. De 14-jarige Pink schreef het boek vol. En vele dagboeken volgden.

Schrijfdrang
De tentoonstelling met vijf vitrines die Pink samen met haar man Peter Visser (van de muziektips uit Cultuur071) inrichtte in de bibliotheek aan de Nieuwstraat, draagt de titel ‘Schrijfdrang’. Want zo voelt het voor Pink: ze moet en ze zal schrijven. De vitrines tonen haar ontwikkeling als schrijver. Behalve in haar dagboek schreef ze tijdens haar werk bij de universiteit in het personeelsblaadje en ook in weekblad Mare, waar ze een rubriek had waarin ze studenten adviseerde over lief en leed. Haar gedwongen rust toen ze ernstig ziek was, zorgde vervolgens voor een uitbarsting van creativiteit: toen is haar dichterschap tot volle bloei gekomen. Ze heeft inmiddels elf bundels gepubliceerd. De gedichten van Pink zijn bedrieglijk eenvoudig maar raken de kern van het menselijk bestaan. Hoewel ze een persoonlijke toon aanslaan zijn ze universeel en herkenbaar.

Geheimen
Pink roept mensen op om hun worstelingen en emoties aan hun dagboek toe te vertrouwen. “In een dagboek mag je klagen en zeuren”, stelt ze. “Je kunt je hart luchten en ook je geheimen opschrijven. Dat is handig: dan hoef je die niet door te vertellen aan anderen, want daar komt maar ellende van. En hoe meer je schrijft, hoe beter het lukt. Dan zul je merken dat ook de leuke dingen van het leven in je dagboek terecht komen.”

Expositie ‘Schrijfdrang. Van dagboek tot dichtbundel’ is tot en met 7 maart te bezoeken in bibliotheek BplusC, Nieuwstraat 4 in Leiden.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×