Zorg en Zekerheid Leiden wint van Heroes Den Bosch in eerste deel halve finale bekertoernooi. (Foto's: Marja van Tilburg)

Zorg en Zekerheid Leiden wint eerste wedstrijd halve finale bekertoernooi tegen Heroes Den Bosch

Wat de Leidse basketballers het hele seizoen nog niet is gelukt, lukte donderdagavond wel in eigen huis. Aartsrivaal Heroes Den Bosch werd met duidelijke cijfers verslagen. Vooral door een sterk vierde kwart werd de eindstand 70-58. Komende zondag verdedigt ZZ Leiden die twaalf punten voorsprong in Den Bosch voor een plek in de finale.

Zowel bij ZZ Leiden als Heroes Den Bosch ontbraken een aantal spelers vanwege blessures. Heroes Den Bosch was afgaande op de competitieresultaten favoriet, maar ZZ Leiden speelt al wat langer met een kleine rotatie en is dat dus meer gewend dan Den Bosch.

Driepunters
Het eerste kwart was voor Leiden en coach Doug Spradley wisselde regelmatig en gunde iedereen wat speelminuten. Leiden liep eerst verder uit, maar werd weer ingehaald door flink wat driepunters van de kant van Den Bosch. Bij rust was het uiteindelijk 36-34.

Het speel bleef wat rommelig. Na de rust pakte Leiden eerst de voorsprong, maar moest die toch uit handen geven omdat de Leidse aanval wat stagneerde. Den Bosch rondde het derde kwart af met een minieme voorsprong 49-50. ZZ Leiden wist dat een voordelige marge voor de return in Den Bosch belangrijk is en dat er in het laatste kwart dus wel wat moest gebeuren.

Marge
Met dank aan Roeland Schaftenaar, Luuk van Bree en Marijn Ververs kwam Leiden op een kleine voorsprong. Met nog vier minuten te spelen stond het 60-58.  Vanaf dat moment kwam Heroes Den Bosch echter niet meer aan scoren toe. ZZ Leiden profiteerde van balverlies en gemiste schoten van Den Bosch en vergrootte langzamerhand de marge. Een steal van Lucas Kruithof, die meteen de lay-up benutte, zorgde voor een gaatje van 10 punten: 68-58. Tajion Jones bracht de Leidse ploeg op 70-58.

Luuk van Bree noteerde mede door 4 driepunters 23 punten. Tajion Jones sloot af met 15 punten en 7 rebounds. Marijn Ververs was goed voor 10 punten en 6 assists.

Zondag speelt ZZ Leiden in De Maaspoort in Den Bosch om 16.00 uur deel twee van de halve finale in het bekertoernooi.