In 2023 werd er een recordaantal vlinders geteld door boeren. (Foto: Rachel Lancashire)

Vlinders in de stad: het verschilt in Leiden per soort flink

Het gaat goed met de vlinder op het platteland. In 2023 werd een recordaantal vlinders geteld door deelnemende boeren. Dit blijkt uit onderzoek van de Vlinderstichting, BoerenNatuur en LTO Noord. In Leiden ligt het iets anders. “Sommige soorten doen het goed, en andere minder goed”, zegt Wouter Moerland van de gemeente Leiden.

De gemeente Leiden volgt de vlinderpopulatie in de stad al langere tijd. “Sinds 2004 hebben we het stadsnatuurmeetnet, waarmee we een vinger aan de pols houden.” Met dit meetnet houden ecologen in opdracht van de gemeente in de gaten hoe het gaat met onder meer libellen, planten, vogels en vleermuizen. En dus ook de vlinders. Hierbij worden zowel de aantallen dag- als nachtvlinders gemeten.


Presentator Janna Verwer in gesprek met Wouter Moerland over vlinders in Leiden

Genuanceerd
“Het ligt allemaal nogal genuanceerd”, zegt Moerland. “Het is namelijk een beetje een ‘biologenverhaal’. Met sommige soorten gaat het heel goed en met andere wat minder.” Om de vlinderstand te verbeteren kunnen mensen zelf ook wat doen. “Vlinders hebben meerdere fases. Ze beginnen als eitje, daarna zijn ze een rups, dan verpoppen ze en worden ze uiteindelijk een vlinder. Als je de vlinder wil helpen, kan je in alle fases wat doen.”

“Van die rupsen hebben we soms een beetje last omdat ze ons eten opeten”, vertelt Moerland. “Als je de luxe hebt dat je een tuin hebt, plant dan een plant die veel door rupsen aangevreten wordt, denk aan een wilg of meidoorn. En in de vlinderfase hebben ze veel aan een vlinderstruik.” De ideale tuin is gevarieerd ingericht, als het aankomt op het ideale klimaat voor vlinders. “Met bloemen, inheemse planten, struiken en bomen.”

Tegels wippen
Mensen zonder tuin kunnen ook wat doen. “Het is bijvoorbeeld leuk om eens eens iets met je directe omgeving te doen. De gemeente Leiden heeft het initiatief Samen aan de slag, waarbij je samen met je buurt een stukje openbare ruimte in beheer kan nemen. De gemeente zorgt dan voor het wippen van tegels en geeft goede grond en planten.” Daarmee help je niet alleen de vlinder, vindt Moerland. “Een groene omgeving is voor mensen ook heel fijn. Als we investeren in vlinders, dan investeren we ook in onszelf.”

 

 

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×