Veel belangstellenden uit de Leidse cultuursector woonden de lancering bij. (Foto's: Par-Pa Fotografie)

Meer samenwerking in cultuursector: lancering Cultuurtafel Leiden

De C6, dat zijn de zes grootste culturele organisaties in Leiden, hebben vrijdagmiddag in de Makerscentrale aan de Langegracht de ‘Cultuurtafel Leiden‘ gelanceerd. Het is een nieuwe samenwerking tussen de culturele organisaties in Leiden, waaraan ook vier nieuwe deelnemers zijn toegevoegd.

De C6 is daarom nu een soort C10, waar naast de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal, Nobel, De Lakenhal, BplusC, Theater Ins Blau en de Pieterskerk Leiden, nu ook vertegenwoordigers van het Cultuurfonds Leiden, kunstenaarscollectief ROEM, Muziektheatergezelschap de Veenfabriek en het Leiden International Film Festival aan tafel zitten. Gezamenlijk wordt ook een langetermijnagenda opgesteld voor de lokale kunst- en cultuursector.

Bij de lancering, tijdens de Cultuurborrel van het Cultuurfonds Leiden, werden de eerste plannen en ambities gepresenteerd. De Cultuurtafel Leiden bouwt verder op een samenwerking die in coronatijd is ontstaan tussen de zes culturele instellingen. Er wordt gewerkt met een aantal vaste leden die allen een cultuurdiscipline vertegenwoordigen, maar ook vertegenwoordigers van andere cultuurorganisaties kunnen aanschuiven en thema’s agenderen, zo luidt de belofte.

Makers
“Met Corona achter ons vinden we het tijd voor een nieuwe inhoud en vorm, met gezamenlijke ambities en met een bredere vertegenwoordiging uit de stad. We vinden het belangrijk dat de grotere instellingen samen met de makers, de festivals en de producenten de ambities en uitdagingen van de kunst- en cultuursector in de stad aangaan”, zegt directeur Rutger Brouwer van de Nobel over de uitbreiding van de samenwerking. Ook Vashti de Caluwé van de Veenfabriek ziet veel voordelen: “We zijn blij om met de Veenfabriek ook als makers aan de cultuurtafel aan te schuiven. Het is goed om de handen ineen te slaan en ook fijn om met partners te kunnen sparren over de soms stevige uitdagingen in de sector.”

Subsidiesystematiek
De eerste doelen van de Cultuurtafel Leiden zijn het versterken van cultuureducatie en -participatie van jong tot oud, het realiseren van een investeringsprogramma dat recht doet aan het profiel van ‘Stad van Kennis en Cultuur’ en om samen met de gemeente tot een nieuwe subsidiesystematiek te komen. Daarnaast wil de Cultuurtafel Leiden meer aandacht voor levende cultuur, naast de bestaande aandacht voor historie en erfgoed, en moet de cultuursector gelijkwaardiger en toegankelijker voor iedereen worden.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×