Nederlands Studenten Orkest. (Foto: Veerle Bastiaanssen)

Nederlands Studenten Orkest geeft Alma Mahler nieuwe stem

Toen de jonge en getalenteerde Alma in 1902 trouwde met de toen al beroemde componist Gustav Mahler, verbood deze haar nog verder muziek te schrijven. Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) vroeg daarom aan Silia Lanao om een nieuw symfonisch werk te schrijven met daarin verwerkt vier liederen van Alma Mahler. Onder de titel ‘Laat je horen!’ speelt het NSO op maandag 12 februari dit ‘nieuwe’ werk in de Leidse Stadsgehoorzaal, samen met de 5e symfonie van Gustav Mahler.

Elk jaar wordt het NSO opnieuw samengesteld uit de beste studentenmusici uit Nederland. Deze geven een maand van hun studie op om in het NSO mee te mogen spelen en op tournee te gaan langs de grootste podia van Nederland, inclusief het Concertgebouw in Amsterdam. Er staat altijd groots symfonisch werk op de lessenaars en een in opdracht geschreven nieuw werk, dit keer bewust van een vrouwelijke componist.

“We sluiten onszelf daarvoor tien dagen op, om van tien uur ’s ochtends tot half elf ’s avonds te repeteren. En daarna nog gezellig aan de bar natuurlijk”, vertelt bassist Marijn Blokker bij Sleutelstad Cultuur. “Het levert mooie muziek op maar ook een bijzondere ervaring voor de musici”, vertelt Gerard Saurwalt, lid van het Leidse NSO comité. “Het is fantastisch om dit soort muziek samen te spelen. Er zit zoveel emotie in. Er zit zoveel gelaagdheid in. Als je je daar in stort met zijn allen, dan leer je elkaar op een diepe manier kennen.”

Elk jaar staat er een bekende dirigent voor het orkest, dit jaar Frans-Aert Burghgraef. En elk jaar gaat er een solist mee op tournee, dit jaar de mezzosopraan Lilian Farahani. Zij zal de liederen van Alma Mahler en de nieuwe muziek van Silia Lanao haar stem geven.

Het concert van het NSO is maandag 12 februari om 20.15 in de stadsgehoorzaal. Voor studenten zijn er extra goedkope kaartjes beschikbaar.

Marijn Blokker en Gerard Saurwalt vertellen bij Sleutelstad Cultuur (voorheen Cultuur071) over ‘Laat je horen!’ van het NSO.

 

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×