Klimaatactivisten verspreiden gratis tweedehands kleding. (Foto: Extinction Rebellion)

Extinction Rebellion hangt gratis tweedehands kleding in winkels

Klanten van onder andere de H&M en de Zara kwamen afgelopen weekend tijdens het winkelen in Leiden gratis tweedehands kledingstukken tegen. Het bleek een protestactie van Extinction Rebellion (XR) te zijn, bedoeld om klanten van de modeketens over hun koopgedrag en hun winkelkeuze te laten nadenken.

Actievoerders van XR hadden uit protest tegen de mode-industrie tweedehands kledingstukken opgehangen en daar felgekleurde labels aan vastgemaakt met teksten als: ‘Neem mij mee!’ en ‘Fast fashion is niet gratis. Iemand, ergens anders, betaalt de prijs!’. Vergeleken met de snelwegblokkades waar XR meestal mee in het nieuws komt, was dit een minder ontwrichtend protest: de kledingwinkels hadden niet door dat er actie tegen ze werd gevoerd, totdat de klimaatactivisten alweer vertrokken waren.

Sommige klanten reageerden enthousiast. Zo zei een jonge vrouw in de H&M: “Ik kan dit rokje gratis meenemen, daardoor bespaar ik geld, en tegelijkertijd is het goed voor het milieu.” Anderen veranderden van gedachten en verlieten de winkel zonder iets te kopen of (gratis) mee te nemen. “Dit zet mij aan het denken”, zei een klant in de Zara. “Thuis heb ik nog genoeg kleding hangen, en ik kan wat vaker bij de kringloop gaan kijken.”

De mode-industrie is verantwoordelijk voor acht procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is een derde van alle microplastics in de oceanen, en een vijfde van al het afvalwater op de wereld, afkomstig van kledingproductie. Aangezien microplastics een schadelijke invloed op de menselijke gezondheid hebben, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze af te bouwen.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×