Bijna vierduizend deelnemers voor Joop Zoetemelk Classic. (Video: Brigit Disseldorp, foto's: Gerry van Bakel)

Joop Zoetemelk Classic: heroïsche toertocht voor bikkels

De Joop Zoetemelk Classic staat in Leiden en de verre omtrek bekend als dé voorjaarsklassieker. Een toertocht voor iedereen. De doorgewinterde wielrenners die het hele jaar doortrainen en degene die in maart voor het eerst de bandjes weer eens oppompen van hun racefiets. Met Joop Zoetemelk zelf als stralend middelpunt bij de start.

Het is geen wedstrijd, benadrukt organisator Anton Dalhuijsen van de Leidse wielrenvereniging Swift altijd weer. Toch staan veel fietsers op zaterdag 16 maart te trappelen van ongeduld. Deelnemers die de langste afstand van 150 km gaan rijden, vertrekken op eigen houtje. De anderen wachten totdat naamgever Joop Zoetemelk het startsein heeft gegeven. Wie wil mag met hem op de foto.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Zoetemelk woonde als kind in Rijpwetering en werd op zijn zestiende lid van Swift. “Ik ben altijd bij Swift gebleven.” Als profrenner bouwde hij een indrukwekkende erelijst op. Met grote klassiekers als de Amstel Gold Race, Parijs-Nice, de Waalse Pijl en natuurlijk de eindoverwinning van de Tour de France in 1980.

Voor zijn fietsclub Swift zeventien jaar geleden een goede reden om de Joop Zoetemelk Classic in het leven te roepen. Zoetemelk zelf is er zeer vereerd mee. “Mensen genieten ervan, ze willen graag met me op de foto. Zo blijf ik nog een beetje in de belangstelling. Dit was vroeger mijn trainingsgebied.”

Lokaal
En voor de deelnemers is het vaak een terugkerend evenement. Zoals Rik die elk jaar meedoet met een groep vrienden. “Het is lokaal, we kennen de weg en we rijden met een leuke groep.” Voor Maaike hoort deze toertocht bij het voorjaar. “Dat begint met de Joop Zoetemelk.” En dat het weer niet altijd even geweldig is, deert haar niet. “Dat maakt het extra heroïsch.”

Aangepast
Eveline is met een hele groep van het aangepast wielrennen van Swift. “We trainen elke woensdag van 18.00-19.00 uur. Iedereen is welkom.” Ze rijdt 75 km. “Ik doe al voor de vijftiende keer mee denk ik. Al van jongs af aan rijd ik de Joop Zoetemelk Classic.” Ook als het koud, nat en winderig is, want Eveline is een echte bikkel. “Zeker weten.”

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×