(Foto's: Felix Straatsma)

XR Leiden: 'Spektakelmuseum' Naturalis toont te weinig informatie over biodiversiteitscrisis

Volgens de actiegroep Extinction Rebellion (XR) is Naturalis eerder een mortuarium of een spektakelmuseum, dan een museum waar bezoekers iets kunnen leren over biodiversiteit. Om hier aandacht voor te vragen, en in de hoop het museum onder druk te kunnen zetten, deelt XR Leiden deze week speurtochten over biodiversiteit uit aan bezoekers.

De bedoeling is dat bezoekers kijken of ze het antwoord op de vragen van de speurtocht in het museum kunnen vinden. “Voor sommige vragen weten we dat dat niet het geval is”, vertelt Linda Knoester van XR Leiden. “Deze speurtocht is een actie om te laten zien welke belangrijke vragen en antwoorden er ontbreken in het museum.” De activisten staan vandaag voor de ingang van het museum. Op zondag 28 april en maandag 29 april stonden ze daar ook al.

Linda Knoester (Extinction Rebellion) en Francine Hijmans (Naturalis) over biodiversiteit in museum Naturalis.

“Ze zijn bang om bezoekers af te schrikken en ze vinden dat er geen goede manier is om de biodiversiteitscrisis onder de aandacht te brengen”, zegt Knoester over de houding van Naturalis. “Maar daar zijn wij het niet mee eens, want er zijn andere musea in de wereld die dat wel gewoon doen. Bovendien vinden wij dat hét biodiversiteitscentrum van Nederland de verantwoordelijkheid heeft om bezoekers te informeren over de biodiversiteitscrisis. Want dat is de grootste uitdaging van onze tijd. Het is met de biodiversiteit nog slechter gesteld dan met het klimaat.”

In gesprek
Extinction Rebellion is al sinds 2020 in gesprek met Naturalis. De actiegroep is blij dat het museum in de tussentijd haar sponsorrelaties met de fossiele brandstofindustrie en de luchtvaart verbroken heeft. “Maar we vragen ze ook al sinds 2020 om meer aandacht te besteden aan de biodiversiteitscrisis”, zegt Knoester. “Ze zijn er inmiddels mee bezig, dus de gesprekken hebben wel nut. Ze zijn bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerpen van experimentele opstellingen voor in het museum. Maar er is nog geen concrete tijdslijn. Ook een vaste tentoonstelling staat nog niet echt op de planning. Dus we hopen met deze actie de druk een beetje op te voeren.”

Volgens Francine Hijmans, hoofd communicatie en partnerschappen van Naturalis, is het nog lang niet zo makkelijk om te bepalen hoe het museum aangepast zou kunnen worden, zodat de biodiversiteitscrisis beter naar voren komt. “Wat we eerst gaan doen is met onze bezoekers in gesprek gaan om te kijken hoe dat vorm zou kunnen krijgen.”

Het museum wil graag antwoord op vragen als ‘Waar zou je behoefte aan hebben? Welke informatie zou je willen hebben? Hoe zou je dat gepresenteerd willen zien?’ “We gaan al onderzoekend kijken hoe we dat kunnen programmeren in ons museum. Het klinkt heel makkelijk, een zaal inrichten over de biodiversiteitscrisis, maar zo makkelijk is het niet. Je wil echt dat het helemaal past in je verhaal en je programma. Dus daar zijn we nu mee bezig. Hoe kunnen we dat op zo’n manier inrichten dat het ook heel effectief is.”

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×