(Foto: Bomenstichting)

Kap dreigt voor boompje bij Pinksterbloem, Bomenbond in het geweer

De Bomenstichting vraagt aandacht voor de dreigende kap van een grootbloemige kornoelje, een boomstruik aan de Pinksterbloem in Leiderdorp. Deze kap is onderdeel van een omgevingsvergunning aangevraagd door Rijnhart Wonen in verband met nieuwbouwprojecten. De Bomenstichting pleit echter voor het verplanten van de boom in plaats van het kappen.

Edwin Brussee van de Bomenstichting benadrukt dat deze specifieke boom, de Cornus kousa, niet meegenomen is in de eerder uitgevoerde Groentoets, waarbij elk groenelement in het projectgebied beoordeeld moet worden. De boom heeft volgens de rapporten van deskundige Pius Floris een goede toekomstverwachting van meer dan vijftien jaar en zou daarom behouden moeten blijven.

De aanvraag voor de kapvergunning heeft tot bezorgdheid geleid bij lokale bewoners en natuurorganisaties, die vinden dat de boom een kans moet krijgen op een nieuwe locatie in plaats van te verdwijnen.

De Bomenstichting heeft een zienswijze naar de gemeenteraad gestuurd met het verzoek om de kapvergunning aan te houden en nader onderzoek te doen naar de mogelijkheid van het verplanten van de boom. Dit verzoek komt voort uit eerdere ervaringen met Rijnhart Wonen, waarbij vaker meer bomen gekapt werden dan oorspronkelijk gepland. Er wordt gehoopt dat met een duurzame aanpak de grootbloemige kornoelje behouden kan blijven.

 

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×