Stellig - The Odd Couple door toneelgroep Imperium (Foto: Imperium)

Imperium speelt relatiekomedie Stellig - The Odd Couple

Oscar woont alleen in een groot, wanordelijk appartement dat eigenlijk te duur is voor hem. Zijn pokerbuddy Felix is door zijn scheiding tijdelijk dakloos. Een win-win situatie als Felix bij Oscar intrekt, ja toch? Dit gegeven is het startpunt van de komedie die Toneelgroep Imperium eind mei tot en met begin juni opvoert in het gelijknamige theater aan de Oude Vest. René Huinen vertelt erover in Sleutelstad Cultuur.

“Het toneelstuk is een heel grappig stuk. Alle clichés komen langs, maar op een heel geestige manier. Alles heel herkenbaar zonder diepgaande dramatiek of spanningen. De repetities waren ook heel leuk, we moesten er zelf ook vaak om lachen”, vertelt Huinen. “Onze toneelgroep voert divers werk uit: van komedies tot tragedies, van moderne schrijvers tot Shakespeare. En eerder dit jaar maakten we een voorstelling met bewegingstheater, waarin geen woord werd gezegd. We maken vier voorstellingen per jaar, telkens met andere regisseurs. Voor elk nieuwe programma kunnen mensen die willen spelen, auditie doen. De regisseur kiest uit met wie hij of zij het stuk wil maken. En dan volgt een intensief proces.”

Toneelgroep Imperium heeft ruim zestig leden maar niet iedereen wil op het podium staan. Huinen: “Er zijn ook leden die helpen met het bouwen van de decors. En we hebben briljante technici. Mensen wisselen de taken ook af: bij de ene productie doen ze techniek, bij de volgende spelen ze mee.”

Odd Couple
Het huidige stuk is geschreven door de Amerikaanse toneelschrijver Neil Simon. Het is sinds de première in 1965 met veel succes opgevoerd. Imperium zou eigenlijk eerst een ander stuk gaan spelen maar kreeg daarvoor niet de rechten. “Toen kozen ze voor dit stuk en dat is een gouden greep geweest”, vindt Huinen. “We hebben wel een paar wijzigingen aangebracht om het aantal karakters in het stuk te vergroten. Ik speel zelf één van de pokervrienden. Dat we allemaal een baardje hebben laten staan is geen toeval”, grijnst hij – maar meer laat hij daar niet over los.

Acht keer
Elke voorstelling die Imperium maakt, wordt acht keer uitgevoerd in het gelijknamige theater. Dat is erg leuk als groep. Huinen: “Voor de première zijn we echt helemaal klaar, maar toch ontdek je in de zevende of achtste uitvoering nog nieuwe dingen.”

Bovendien biedt het veel mensen de gelegenheid om te komen kijken. Er zijn dan ook nog kaarten te koop via de website van Imperium. De voorstelling gaat op 17 mei in première; de laatste voorstelling is op 1 juni.

René Huinen vertelt bij Sleutelstad Cultuur over het toneelstuk Stellig – The Odd Couple.

 

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×