(Foto: Gerry van Bakel)

Kees van Leeuwen, oprichter en directeur van Ins Blau, neemt afscheid van zijn theater

Het zijn de laatste loodjes voor Kees van Leeuwen, die per 31 augustus met pensioen gaat als directeur van Theater Ins Blau. Het afscheid van zijn vlakkevloertheater aan de Haagweg 6 is volgens Van Leeuwen eigenlijk een geleidelijk proces. “Het theaterseizoen is nu vrijwel teneinde, maar ik ben nog met een project bezig dat handelt over seksuele straatintimidatie, dat loopt door in augustus en wordt tijdens de EL CID-week gespeeld.”

Van Leeuwen vertelt bij Sleutelstad Cultuur dat hij al op jonge leeftijd begon met acteren. Als eerstejaars student stond hij in 1976 met de voorstelling ‘Pompeuze puinhoop’ op de planken van het toenmalige LAK-theater aan het Levendaal. Het theatervak is hem echter bepaald niet met de paplepel ingegeven. “Nee zeker niet, noch mijn vader, noch mijn moeder waren actief in de cultuurwereld, zij werkten als kaarsenmaker.” Bij zijn eigen kinderen is dat wel anders, alle drie zijn ze werkzaam in de cultuursector. “Onze ene dochter is mime artiest en werkt onder andere met cliënten van GGZ-instellingen, de andere is inmiddels een bekend actrice en onze zoon werkt in de theatertechniek en rijdt de trucks voor onder andere The Stones en AC/DC.”

Zwarte gat
Per 1 september neemt Mirjam Hensgens de functie van algemeen directeur op zich en gaat Tamara Griffioen aan de slag als artistiek leider. Van Leeuwen ziet er niet tegenop om na al die jaren de touwtjes uit handen te geven. “Nee daar heb ik geen enkele moeite mee. Het is goed wanneer nieuwe mensen aan het roer komen te staan, die brengen nieuwe ideeën mee en dat is verfrissend. De voorstellingen voor het seizoen 24/25 heb ik overigens voor het overgrote deel nog zelf geprogrammeerd, want die moet je ruimschoots van tevoren boeken. Na mijn pensionering ben ik ook niet helemaal weg uit de theaterwereld. Ik blijf me bezighouden met de begeleiding van nieuwe makers en ik ben inmiddels begonnen met het schrijven van een locatievoorstelling, die ik ook ga regisseren. Nee voor het beruchte zwarte gat ben ik echt niet bang.”

Kees van Leeuwen vertelt over zijn naderende vertrek bij Theater Ins Blau.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×