Daan, Hanneke, Wendy, Debbie, Iris, Guyon en Jeffrey kregen onlangs te horen dat zij binnen drie maanden hun woning moeten verlaten. (Foto: Marc Wonnink)

Jongeren moeten plaats maken voor Oekraïense vluchtelingen

Bewoners van het gebouw Fusion aan Hoogmadeseweg in Leiderdorp, waar voornamelijk spoedzoekers verblijven, staan voor een grote uitdaging. De huidige bewoners, waaronder Daan (26), Hanneke (25), Wendy (21), Debbie (22), Iris (22), Guyon (25) en Jeffrey (26), kregen onlangs te horen dat zij binnen drie maanden hun woning moeten verlaten om plaats te maken voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Daarvan is nu nog anderhalve maand over.

De groep bewoners deelt gezamenlijk de woonkamer en keuken. Sommige kamers worden gebruikt voor de huisvesting van statushouders, waarvan er momenteel drie in de woning verblijven. De bewoners begrijpen de noodzaak van het opvangen van vluchtelingen, maar voorzien nu een groot probleem voor zichzelf, aangezien het vinden van betaalbare vervangende woonruimte binnen zo’n korte termijn vrijwel onmogelijk is.

“Waar moeten wij naartoe? In anderhalve maand kunnen we geen huurwoning vinden. Dat is vrijwel onmogelijk”, aldus Daan. Het is voor de jongeren moeilijk te begrijpen dat zij ingewisseld worden voor Oekraïense vluchtelingen en dat de statushouders die er wonen wel alternatieve huisvesting aangeboden krijgen.

Daan en Hanneke vertellen over hun woonsituatie aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp.

Pilot
De jongeren wonen er op basis van tijdelijke contracten. Het betreft een pilot van huisvester Gapph, welzijnsorganisatie Incluzio en woningcorporatie Rijnhart Wonen. Het idee was om spoedzoekende jongeren en statushouders gezamenlijk te huisvesten zodat ze elkaar konden helpen. Volgens de jongeren trekken de organisaties nu de stekker uit het project omdat het geen succes zou zijn. Daar zijn de jongeren het totaal niet mee eens. “Ons is niets gevraagd. Het gaat heel goed. We helpen de statushouders met de Nederlandse taal, we vieren feestdagen samen, wij komen in contact met andere culturen. We zijn echt een gemeenschap”, aldus Daan.

Hij en zijn huisgenoten vragen de gemeente nu om hulp. Of die er komt, blijkt later. Het college van burgemeester en wethouders in Leiderdorp bespreekt de situatie volgende week en raadsfracties hebben al aangekondigd vragen te gaan stellen over de woonsituatie van de jongeren.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×