ZZ Leiden leidt met 2-0 in de serie tegen Landstede Hammers. (Foto's: Marja van Tilburg).

Leidse basketballers met één been in finale play-offs

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd in de halve finale van de Nederlandse play-offs tegen Landstede Hammers in winst omgezet. In een spannende wedstrijd werd het 58-64 voor de Leidse formatie, die daarmee op matchpoint is gekomen. Zondag 19 mei vindt de derde wedstrijd om 14.00 uur in Leiden plaats.

De ploeg van coach Doug Spradley moest het stellen zonder de geblesseerde Luuk van Bree, daardoor kreeg Lucas Kruithof een plaats in de starting five toebedeeld. Hoewel Roeland Schaftenaar voor de eerste score van de wedstrijd zorgde, was de openingsfase voor Landstede Hammers, dat absoluut thuis niet mocht verliezen. Na zeven minuten was het al 16-6 voor de Hammers en moest coach Spradley al naar een time-out grijpen.

Driepunter
Met een driepunter van Kruithof en drie punten op rij van Brock Gardner haakte Zorg en Zekerheid Leiden aan. Daarnaast kwam Maarten Bouwknecht binnen de lijnen om meteen een driepunter raak te schieten. Zo werd het eerste kwart met een 20-15 achterstand afgesloten. En Zwolle bleef Leiden steeds een stapje voor in het tweede kwart en bezorgde zichzelf met 38-30 een goede ruststand.

Na de pauze speelde ZZ Leiden feller. De punten kwamen iets gemakkelijker en halverwege het derde kwart kwam Leiden zelfs op 42-46. Maar die voorsprong wist ZZ Leiden niet mee te nemen naar het laatste kwart. Zwolle kwam terug en pakte het voordeel met 53-50.

Finalereeks
Beide ploegen hadden in het vierde kwart moeite om punten te maken. Maar Leiden maakte er net iets meer dan het team van Landstede Hammers. De eindstand werd 58-64. Daarmee komt ZZ Leiden op 2-0  in deze best of five. Het team kan zondagmiddag al een einde maken aan deze serie en doorstromen naar de finalereeks om de landstitel.