Bij Brouwerij Pronck kwamen ze samen om hun eigen lustrumbier in te spelen. (Foto en video: Felix Straatsma)

Toonkunstorkest speelt eigen lustrumbier in bij Pronck

Een aantal muzikanten van het Toonkunstorkest in Leiden speelde een cruciale rol in het brouwen van een nieuw bier. Bij Brouwerij Pronck kwamen ze samen om, in het kader van hun 150-jarig bestaan, hun eigen lustrumbier ‘in te spelen’.

“Bij bier is het een goede traditie dat je tijdens het brouwproces muziek maakt om het bier te inspireren”, vertelt Bastiaan Vinkenburg, cellist en voorzitter van het Toonkunstorkest. De vrolijke, ‘smaakvolle’ melodieën die het orkest om 19.00 uur midden tussen de ketels en fusten van de brouwerij ten gehore bracht, hebben dan ook als doel om een speciaal ‘muziekbier’ te creëren. “We bestaan als orkest 150 jaar en we vinden het geweldig dat we straks lustrumbiertjes kunnen verkopen.” Het betreft een biologisch witbier met vier verschillende granen.

Benjamin Wegman, oprichter van Brouwerij Pronck, hoopt dat de noten die het orkest gespeeld heeft goed in de smaak van dit nieuwe witbier zijn opgenomen. “Er zijn allerlei onderzoeken over planten die misschien wel beter groeien met klassieke muziek erbij. Misschien doet bier ook wel zoiets. We weten het niet, maar we zijn in ieder geval wel erg benieuwd”, zegt hij. “We hebben van het bier zelf in ieder geval nog geen klachten gehoord, dus ik denk dat het een succes is.”

Naast dit ‘bier-inspeelmoment’ organiseert het Toonkunstorkest dit jaar nog andere evenementen. Zo staan er onder meer een tournee naar Leuven en een lustrumconcert in de Leidse Stadsgehoorzaal op de planning. Burgemeester Peter van der Velden is bij dit lustrumconcert, op 6 juli 2024, aanwezig om het eerste muziekbiertje aangeboden te krijgen. Bovendien speelt hij zelf ook even mee op zijn trompet.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×