Luna in actie tijdens de trainingsstage in Boedepest. (Foto's: ZVL-1886)

ZVL-1886 op de bres voor gelijke kansen: 'Waterpolo is ook voor meisjes'

“Ik vind zwemmen leuk en ik houd van teamsport”, antwoordt de 10-jarige Luna op de vraag waarom ze waterpolo speelt. Maar meisjes horen nog vaak dat het eigenlijk geen sport is voor hen. Aanleiding voor Olympisch kampioen waterpolo Iefke van Belkum om juist te laten zien hoe leuk deze sport is. Zo ontstond het Girls Only programma.

Samen met haar dochter Luna en de 11-jarige Maud die ook bij de club waterpolo speelt kwam de technisch directeur van ZVL-1886 Van Belkum in Sleutelstad Sport vertellen over het Girls Only programma en de succesvolle trainingsstage naar Boedapest in de meivakantie.

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel praat met Iefke van Belkum en de jeugdspeelsters Luna en Maud van ZVL-1886 over het Girls Only programma.

“We gingen met een heel meisjesteam naar Boedapest omdat we willen dat meisjes ook meer een rol krijgen bij waterpolo”, zegt Luna. Ze trainden daar met een Hongaars wedstrijdteam. “Het was heel erg leuk”, zegt Maud, “maar ook wel een beetje spannend. Zonder mijn ouders en dan zo ver van huis.” Naast het waterpolo leerden Luna en Maud ook een paar woorden Hongaars. “We kunnen ons nu voorstellen in het Hongaars en verder gebruikten we Google translate.”

Luna kwam in aanraking met waterpolo via haar moeder, Maud via haar broers. Ze merken allebei wel eens dat mensen waterpolo niet echt een sport vinden voor meisjes. “Maar wij vinden het gewoon leuk om te doen.” Iefke van Belkum ziet dat in het waterpolo meisjes sneller uitstromen. “Dat komt deels door de vooroordelen, maar ook omdat er te weinig meisjes bij een vereniging zijn om een team te kunnen vormen.”

Respect
Daarom heeft ZVL-1886 het Girls Only project opgestart. “We werken daarin samen met andere waterpolo-verenigingen in de regio en we hebben nu zo’n veertig deelnemers.” Niet iedereen ging mee. “Ik snap dat wel”, zegt Van Belkum, “je stuurt niet zomaar je kind van 9, 10 of 11 jaar met ‘vreemden’ mee. Heel veel respect voor de ouders die dat wel gedaan hebben. En op de enqute die we achteraf hebben verstuurd, vulden iedereen in dat ze het de andere ouders zouden aanraden.”

“We wilden de kinderen een bijzondere ervaring geven”, vervolgt Van Belkum, “en ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Volgend jaar hopen we een Hongaars team hier te ontvangen.”

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×