Het bestaande gebouw blijft behouden. (Foto: Chris de Waard)

Geen sportzaal, wel twee gymzalen in Oppenheimstraat

Het historische gebouw naast de Josephschool in de Oppenheimstraat wordt in de eerste helft van volgend jaar verbouwd. Er komen twee gymzalen in, maar de plannen om ook een sportzaal toe te voegen die zijn tijdens het voorbereidingsproces gesneuveld.

“Er wordt al sinds 2011 over de mogelijkheden op de locatie gesproken”, zegt onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi. “Het ging toen nog om een groot plan met naast gymzalen ook een verzorgingshuis. In 2018 vroeg de gemeenteraad of er ook een sportzaal in het gebouw bij kan komen, maar dat blijkt definitief niet te kunnen.”

Wethouder Abdelhaq Jermoumi (onderwijs) over de nieuwe gymzalen die volgend jaar aan de Oppenheimstraat worden gerealiseerd.

Extra verkeersbewegingen
“Een sportzaal wordt gebruikt voor allerlei zaalsportcompetities en dan heb je te maken met bijvoorbeeld bezoekers en tegenstanders”, legt de sportwethouder uit. “En dan heb je dus niet alleen meer verkeer in de wijk, maar in dit geval ook ruimte voor 26 parkeerplekken.” Die ruimte is er niet en bovendien wil de gemeente de wijk niet opzadelen met extra verkeersbewegingen. Bij het onderwijs geldt zo’n parkeernorm niet, vandaar de beslissing om het bij gymzalen te houden.

Circulair
Het bestaande gebouw blijft in de uitvoeringsplannen die nu gerealiseerd gaan worden voor een groot deel behouden. “Het casco blijft staan en we gaan twee vloerdelen toevoegen, zodat er twee gymzalen boven elkaar kunnen komen. Ook gaan we het gebouw circulair inrichten”, zegt Jermoumi. Aan de voorzijde komt een uitbouw.

Het gymzaaltje aan de Lammenschansweg wordt volgend jaar gesloopt. Dan moet ook kindercircus Miloco een nieuw onderkomen hebben. (Foto: Chris de Waard)

Lammenschansweg
Als de gymzalen straks klaar zijn, gaan ze gebruikt worden door de circa 1.700 leerlingen van drie scholen in de directe omgeving. Dat zijn die van de Lorentzschool, de Josephschool en de International School Leiden (ISL) die vorig jaar in het gebouw van de voormalige Joppenszschool is getrokken. De leerlingen maken nu nog gebruik van het gymzaaltje aan de Lammenschansweg, waar ook kindercircus Miloco is gevestigd. Maar daar is te weinig capaciteit. Bovendien staat het op de nominatie om gesloopt te worden. “Ze kunnen daar uit ruimtegebrek maar ongeveer de helft van het bewegingsonderwijs volgen, dus het is heel fijn dat ze straks wel alle uren vol kunnen maken.”

Miljoenen duurder
Door de jarenlange vertraging valt het project wel een stuk duurder uit dan de 7,3 miljoen euro die de gemeente ervoor had uitgetrokken. Wethouder Jermoumi vraagt de gemeenteraad daarom bij de behandeling van de kaderbrief die eind deze maand start om 2,7 miljoen euro extra.

Leiden Onderwijs Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×