Woningbouw langs de A4 kan niet zonder allerlei maatregelen. (Foto: Chris de Waard)

Woningbouw langs A4 mogelijk, maar wel moeilijk

De gemeente Leiderdorp onderzoekt of het mogelijk is om woningen langs de A4 te bouwen. Dit onderzoek is nodig omdat de gemeenteraad wil weten of permanente en tijdelijke woningen kunnen worden gerealiseerd zonder de regels voor geluidsoverlast en luchtkwaliteit te overtreden.

Het college van burgemeester en wethouders laat nu weten dat het bouwen van woningen langs de A4 niet onmogelijk is, maar wel lastig.

Geluidsoverlast van het verkeer op de A4 is een groot probleem. “Zelfs met nieuwe, stillere voertuigen blijft het geluid een uitdaging”, blijkt volgens de GGD. De geluidsniveaus langs de A4 zijn hoog, wat betekent dat er speciale maatregelen nodig zijn om het geluid te verminderen.

Ook de luchtkwaliteit langs de A4 is een zorg. Er zijn hoge concentraties schadelijke stoffen zoals stikstofdioxide en fijnstof. Hoewel de huidige normen niet worden overschreden, zijn er nog steeds gezondheidsrisico’s voor mensen die daar wonen. Daarnaast is er het probleem van externe veiligheid. Langs de A4 worden gevaarlijke stoffen vervoerd en dat brengt risico’s met zich mee. De Veiligheidsregio is daar niet blij mee, “Invulling geven aan het waarborgen van de fysieke veilige ruimtelijke ordening komt verder onder druk te staan als er woningen langs de snelweg komen.”

Om woningen langs de A4 mogelijk te maken, zijn verschillende maatregelen nodig. Geluidsschermen en speciale bouwontwerpen kunnen helpen om de geluidsoverlast te verminderen. Voor de luchtkwaliteit zijn echter weinig oplossingen, zodat gezondheidsrisico’s blijven bestaan.

Het bouwen van woningen langs de A4 is niet onmogelijk, maar het brengt veel uitdagingen met zich mee. De gemeente moet beslissen of de voordelen van nieuwe woningen opwegen tegen de gezondheids- en veiligheidsrisico’s.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×