Studentenkoor en -orkest Collegium Musicum concerteert met een Scandinavisch programma. (Foto: Simone Both)

Collegium Musicum brengt Scandinavisch programma voor orkest, koor en kamerkoor

Concerten van Collegium Musicum (CM) bieden altijd een gevarieerd programma. Deze Leidse studentenmuziekvereniging, die studenten bijeenbrengt met een liefde voor klassieke muziek, heeft een symfonieorkest, een koor en ook nog een kamerkoor.

“Koor en orkest repeteren tegelijkertijd op dezelfde avond, onder leiding van hun eigen dirigent”, vertelt Frencken. “Dat betekent dat je elkaar allemaal tegenkomt in de pauze en ook bij de borrel naderhand. Koor en orkest samen bestaat uit wel 180 leden.” Boender vult aan: “Het leuke is dat iedereen bij het koor kan komen zingen. Ook als je nog nooit eerder actief muziek hebt beoefend. Je ziet mensen dan in de loop van de tijd groeien.” Voor de ambitieuze zanger die complexere muziek wil zingen is er het kamerkoor van CM. “Dat oefent voorafgaand aan de repetitie van het grootkoor waar ze ook gewoon deel van uit blijven maken”, vertelt Frencken.

Scandinavië
“We blijven natuurlijk een studentenmuziekvereniging, dus gezelligheid is belangrijk. En we hebben ook studentikoze tradities, zoals de naamgeving van onze besturen”, zegt Frencken. “Maar de passie voor muziek verbindt ons en dat leidt tot mooiere concerten.” Komend programma spelen ze twee keer: op zaterdag 22 juni in Rotterdam, en op zondag 23 juni in Leiden. Aan de concerten van 22 en 23 juni doen alle drie de disciplines van CM mee.

Het programma heeft als thema Scandinavië, met werken van componisten als Grieg (Noorwegen), Sibelius (Finland), Nielsen (Denemarken), Leifs (IJsland) en als vreemde eend in de bijt Whitacre (USA). “Het stuk van Whitacre heet Sleep, net als het stuk van Nielsen (Søvnen). We zingen het omdat het gewoon heel erg mooi is. Op het moeilijke stuk Søvnen van Nielsen hebben de musici hard moeten studeren. Het gaat over dromen die in elkaar overvloeien. En zo verandert de muziek ook steeds van toonsoort,” beschrijft Frencken. “Verder moesten we hard werken op de correcte Deense uitspraak. Gelukkig hebben we veel internationale leden, en één van hen, Sarah, is Deense. Die heeft ons geholpen.”

Grieg en Sibelius
Eén van de bekendere werken op het programma is de Peer Gynt Suite. “Dat wordt heel vaak als orkestsuite uitgevoerd”, legt Boender uit. “Maar oorspronkelijk werd het gespreven als toneelmuziek bij een stuk van Henrik Ibsen. En daar zat ook zang bij: koor en een solist. Wij voeren het nu uit met Esther Kouwenhoven als sopraan, die onder andere het bekende Solveigs Lied zingt.” Er staan verder diverse werken van Sibelius op het programma. Zo speelt het orkest de zesde symfonie van deze componist. “Deze symfonie is heel anders dan zijn vijfde, die heel bombastisch eindigt. Maar dit werk wordt door de componist zelf vergeleken met koud lentewater”, vertelt Boender.

Op zaterdag 22 juni speelt Collegium Musicum in Rotterdam in de Prinsekerk (aanvang 20.00 uur). Op zondag 23 juni vindt het concert plaats in de Hartebrugkerk in Leiden, aanvang  is dan 16.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de vereniging.

Aedan Boender en Han Frencken vertellen over muziekvereniging Collegium Musicum en hun aanstaande concert.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×