De Lakenfeesten worden afgesloten met het Leidsch Grachtenconcert op het Rapenburg. (Foto: PR)

Aftellen naar Stadsfestival de Lakenfeesten

Nog maar een paar dagen en dan staat Leiden weer op z’n kop. Vrijdag beginnen de Lakenfeesten traditioneel met de Peurbakkentocht.

In het weekend van 28 tot en met 30 juni viert Leiden de start van de zomer met Stadsfestival de Lakenfeesten. Er staat weer een uitgebreid programma voor alle Leidenaren klaar, waarin naast de Peurbakkentocht ook de andere vaste onderdelen niet ontbreken. De zomerkermis en de Dragonboat Races bijvoorbeeld.

“En blijkbaar had iedereen er ook weer zin, want de Peurbakkentocht was kort na inschrijving al vol”, zegt mede-organisator Nilles Raken enthousiast. “De finish is opnieuw bij Brasserie de Poort, maar wil je gewoon lekker in het centrum blijven, dan kun je natuurlijk gelijk door naar het Eindfeest op het Stadhuisplein.” Ook het aantal deelnemers van de Dragonboat Races is volgens Raken boven verwachting hoog. “Het zal dan ook wel weer spannend worden wie er straks met de felbegeerde prijzen naar huis mag.”

De Peurbakkentocht wordt vrijdagavond live bij ons uitgezonden op televisie en via deze website.

Tegenslag
In de aanloop kregen de Lakenfeesten met wat tegenslag te maken door het wegvallen van het Singelpark Diner. “Dat zal dit jaar zeker worden gemist, maar er is hoop dat er in de toekomst toch weer een culinair evenement kan worden toegevoegd”, zegt Raken. “Waar we dit jaar gelukkig wel naar uit kunnen kijken, is het Leids Bierfestival. Deze heerlijke proeverij wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd en wordt deze editie uitgebreid met wijnen en hapjes. Een hele mooie ontwikkeling van een toch al succesvol evenement.”

Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Nilles Raken. 

Tijdens Stadsfestival de Lakenfeesten staan er op de Hooglandse kerkgracht ook weer talloze kraampjes, van waaruit kunstenaars hun werken aan de mens brengen. De kunstmarkt heet ‘Kunst onder de bomen’ is wordt gehouden op zaterdag 29 juni. De reguliere zaterdagmarkt wordt komend weekend versterkt met lifestyle producten tijdens de Lakenfeestenmarkt. Op zondag staan de Lakenfeesten in het teken van de muziek met overdag het Gouden Pet Festival en in de avond het gratis toegankelijke Leids Grachtenconcert.

Lustrum L.S.V. Minerva
In 2019 gaf de oudste studentenvereniging van Leiden als onderdeel van haar lustrum een cadeautje aan de stad: het Leids Grachtenconcert. Sinds dat jaar hebben Stadsfestival de Lakenfeesten en deze studentenvereniging altijd samengewerkt om dit concert te kunnen blijven organiseren. Met hierin de belofte dat bij elk volgend lustrum gekeken wordt of Minerva dit zelf wil organiseren.

Gelukkig voor alle Leidenaren heeft Minerva inderdaad besloten om dat dit jaar tijdens hun lustrum ‘Van een leien dakje’ weer te doen. Daarom wordt Stadsfestival de Lakenfeesten dit jaar opnieuw afgesloten met een grandioos concert op het Rapenburg. De basis is het studentenorkest- en koor van S.M.G. Sempre Crescendo. “Maar we gaan weer van links naar rechts door alle muziekstijlen heen”, voorspelt Raken. “Klassiek, jazz, rock, pop en ook een vleugje cabaret. Daarom wordt het klassieke orkest ondersteund door de eerste Leidse Big Band: de Frits Landesbergen Big Band. Ook zij vieren dit jaar een feestje vanwege hun 55-jarig bestaan.”

In de line-up van het Leids Grachtenconcert ook dit jaar weer een hoop bekende Leidse namen zoals Barry Badpak, Casper Oudshoorn en Velvet Vox. Op veler verzoek zal de Leidse multi-instrumentalist Melle opnieuw zijn eigen geluid laten horen. “We zijn bijzonder trots dat hij zijn muzikale vriend Douwe Bob meeneemt.” Het concert wordt gepresenteerd door Philip Walkate.

Het evenemententerrein en de barren zijn vanaf 18.00 uur open. Privé-bootjes mogen vanaf dat moment ook worden aangelegd.

Het complete overzicht van alle programma-onderdelen met locaties en tijden staat op lakenfeesten.nl.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×